Ugrás a tartalomra

2015 a nemzeti összetartozás jegyében

A nemzeti összetartozás napja alkalmából Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Pannon TV Közügyek című műsorának szerdai adásában úgy fogalmazott: 2015-ben az a fontos, hogy az egzisztenciális és a szociális problémákra megoldások szülessenek, és ez a fajta szemléletváltási készség a magyar kormányzat részéről is aktuális, komoly lehetősége van annak, hogy az eddig bevált klasszikus formákat öltő anyaországi támogatás kibővüljön ezekbe az irányokba.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy az összetartozás arról is szól, hogy egymásnak tartozunk felelősséggel és áldozathozatallal. Hozzátette: az MNT feladata a Kárpát-medencén belüli sajátos délvidéki érték jelenvalóvá tétele.

 
Nemzeti összetartozás napja – a királyhalmi almafánál kerül sor a megemlékezésre
 

Június 4-e a nemzeti összetartozás napja. A magyar Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a trianoni békeszerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává.

A külhoni területek közül Vajdaságban egyedüliként, a Magyar Nemzeti Tanács 2011 őszén határozott úgy, hogy ez a nap a vajdasági magyar közösség jeles napja.

A Vajdasági Magyar Szövetség rendezvényére az idén is annál az almafánál kerül sor, melyet 3 évvel ezelőtt ültettek el Királyhalmán, hasonlóan más Kárpát-medencei térségekhez. A közös múltat, gyökereket és jövőt jelképző almafánál, a királyhalmi Jézus szentséges szíve plébánia kertjében a szentmisét követően Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsának elnöke mond ünnepi beszédet, amit alkalmi művelődési műsor követ. Egész Vajdaságból várják a magyarokat a 16 órakor kezdődő rendezvényre.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben