Ugrás a tartalomra

1956-ra emlékezik Vajdaság

Október 23-a a vajdasági magyarok hivatalos nemzeti ünnepe is, a Magyar Nemzeti Tanács határozata értelmében. Vajdaságban már néhány napja megkezdődtek a megemlékezések, több magyarlakta önkormányzatban, településen tartanak alkalmi rendezvényeket, ünnepi műsorokat az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából.

A központi megemlékezés ma délután és este lesz, a Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében. Palicson a Nagyparkban 16 órakor a VMSZ képviselői mellett több szervezet, egyesület és önkormányzat képviselői megkoszorúzzák a szabadságért küzdő ember emlékére 2006-ban emelt emlékkövet.

Szarapka Tibor alkotásán, a kövön nyugvó két madár alatt a következő felirat olvasható: az 1956-os magyarországi forradalom idején Palicson befogadótábor állt. Az egykori Jugoszlávia területére ugyanis a forradalom leverését követően 19 851 menekült érkezett, ők azok, akiket regisztráltak. Csak Szabadka környékén, a magyar falvakban kilenc menekültszállás működött, ezekben mintegy 5-5500 menekültet szállásoltak el november 7-e után. A határ menti tanyákra minden nap érkeztek menekültek kisebb-nagyobb csoportokban. A forradalommal szimpatizáló, kimondottan segítőkész helyi lakosság nagyon befogadónak, készségesnek bizonyult, élelemmel, ruhával látták el az elcsigázott embereket. Az egykori Jugoszlávia területén egyébként száznál is több alkalmi menekülttábor vagy befogadótábor működött, a legnagyobb a Rijeka (Fiume) melletti Gerovo volt.

A koszorúzást követően 18 órakor folytatódik a VMSZ központi megemlékezése. Szabadkán a Jadran színpadon Ki viszi át…? címmel ünnepi műsort tartanak, amelyben közreműködik a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület ifjúsági tánckara, a Juhász zenekar és Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó. Beszédet Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke mond.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt