Ugrás a tartalomra

Živeti sa ikonama pop-arta

Izložba "American Pop Art" u "Nju Momentu"

Poznavali smo čitavu generaciju pop-art umetnika, posećivali smo njihove ateljee i družili se u Njujorku - kažu kolekcionari Živa i Lazar Vujić.

Kolekcija grafika čuvenih američkih predstavnika pop-arta Endija Vorhola, Roja Lihtenštajna, Roberta Raušenberga, Džona Čemberlena, Džejmsa Rozenkvista i Toma Veselmana biće predstavljena do 15. juna u Galeriji „Nju moment“. Izložba pod nazivom „American Pop Art“ vlasništvo je kolekcionara iz Slovenije Žive i Lazara Vujića, a njihova kolekcija je nastajala od sedamdesetih pa sve do 2000-ih.

- Poznavali smo čitavu generaciju pop-art umetnika, posećivali smo njihove ateljee i družili se u Njujorku... Nismo imali pretenziju ili cilj da uzimamo nešto što je vredno, o tome sedamdesetih nismo razmišljali, već smo želeli da imamo radove onih umetnika sa kojima smo imali lični odnos, s kojima smo voleli da radimo - kaže Živa Škodlar Vujić.

Do Lihtenštajnovih radova, ističe, bilo je najteže doći, a umetnika su upoznali prilikom njegove izložbe u njujorškom muzeju MoMA.

- Predstavio nas je tada Raušenberg, izuzetan intelektualac i divan čovek koji se nesebično davao i koji je voleo da se druži sa mladima i ljudima koji nisu iz sveta poznatih. Uspeli smo da napravimo malu zbirku radova Lihtenštajna, od koje je nažalost ostalo malo dela - dodaje Vujićeva.

U sećanju ostaje i jedan susret sa Veselmanom jer intervju na koji je Živa uspela da nagovori ovog umetnika inače nevoljnog da govori o svom radu, ispostaviće se biće i njegov poslednji.

- Prvi susret sa Vorholom bio je preko njegovog advokata kada je suprug Lazar pripremao mapu originalnih grafika za OI u Sarajevu. Kasnije se taj odnos razvio - navodi ona.

Upravo Vorholova serija „Space Fruit“ iz 1979. mogla bi sa se izdvoji sa postavke na kojoj je prikazano oko 40 grafika, nekih od ključnih radova američkih predstavnika pop-art pokreta.

- Vorhol je verovatno najpoznatiji umetnik druge polovine 20. veka čije su grafike karakteristične po tome što umetnik izdvaja određene predmete iz prvobitnog konteksta, izoluje ih i povezuje sa drugim objektima pružajući nam šansu da ih sagledamo u potpuno novom svetlu - kaže Saša Janjić, kustos izložbe.

Lazar Sakan u ime Galerije „Nju moment“ najavljuje da je ovo prva postavka u nizu umetničke trilogije pod nazivom „Art triler“ koja će do kraja godine biti predstavljena publici u Beogradu.

Szerző (Forrás)
Sonja Šulović, Blic
Többi hír
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat
A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezés
Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása