Ugrás a tartalomra

A zentai Történelmi Levéltár társalapítójává vált az MNT

A zentai Történelmi Levéltár társalapítójává vált a Magyar Nemzeti Tanács. Az erről szóló szerződést ma írták alá Zentán.

Az erre vonatkozó döntést december 30-án fogadta el a községi képviselő-testület. Az MNT társalapítói jelenléte a levéltárban egyben nagyobb fejlődési lehetőségeket is kínál az intézmény számára, mondta Ceglédi Rudolf polgármester az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón.

A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Thurzó Lajos Művelődési Központ után ez már a harmadik olyan zentai intézmény, amelyben a Nemzeti Tanács társalapítói státust vállal. Ceglédi Rudolf, polgármester, Zenta: „Az elmúlt két év tapasztalata, a két másik intézmény, amelyek azelőtt is kiemelt jelentőségű intézmények voltak, és átvette a társalapítási jogokat a Magyar Nemzeti Tanács.

Bebizonyította, hogy sokkal sikeresebben tudunk érdeket érvényesíteni a különböző pályázatoktól kezdve, anyagi eszközök biztosítására ezeknek az intézményeknek a fejlődésére, és bízunk benne, hogy hasonló dolog fog történni a Történelmi Levéltárban is.”

A tervek szerint a levéltár két éven belül a kiüresedett zentai kaszárnya épületébe költözik, így fizikailag egy helyen lesz kutatható a délvidéki magyarság szellemi örökségét őrző két jelentős intézmény, a Történelmi Levéltár és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet anyaga. Ilyen jellegű közgyűjteményi központra pedig az egész Kárpát-medencében nincs másik példa, hangsúlyozta az MNT elnöke.

Hajnal Jenő: „Hála az önkormányzatnak, hogy mind a levéltár kiköltözhet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet pedig egy majdnem 600 négyzetméteres területet kap, ott pedig már egy újabb kapcsolat építkezik, ez pedig arról szól, hogy a levéltári szakmaiság és az Intézetbe bekerülő dokumentumok, anyagok feldolgozása együtt, közösen hogyan valósítható meg.”

Zenta idén jelentős jubileumot ünnepel, 800 évvel ezelőttről, 1216-ból származik a város első írásos említése, és a Történelmi Levéltár már ennek a megünneplésére készül, számolt be terveikről az intézmény igazgatója a sajtótájékoztatón. Ifj. Fodor István, igazgató, Zentai Történelmi Levéltár: „Szeretnénk egy komoly kiállítást szervezni a levéltár legértékesebb dokumentumaiból, illetve azok másolataiból.

Ehhez szeretnénk a Magyar Nemzeti Levéltártól beszerezni 13. és 16. század közötti, Zentára vonatkozó digitális, nyomdai minőségű másolatait. Ezzel párhuzamosan szeretnénk gyerekfoglalkozásokat tartani.”

A társalapításra vonatkozó szerződést az MNT nevében Hajnal Jenő elnök, a zentai önkormányzat nevében pedig Ceglédi Rudolf polgármester írta alá.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír