Ugrás a tartalomra

A zentai önkormányzat is kérelmezi még egy magyar gimnáziumi osztály megnyitását

A közelmúltban foglalkoztunk a Zentai Gimnázium másik magyar általános szakirányú elsős osztályának a megnyitása körül kialakult helyzettel. A korábbi négy elsős magyar osztály helyett az idén csak hármat hagytak jóvá az oktatási illetékesek (egy társadalomtudományi szakirányú, egy magyar–angol nyelvű természettudományi szakirányú és egy általános szakirányú osztályt). A minap a zentai önkormányzat is újabb kérelemmel fordult az illetékesekhez, hogy engedélyezzék a második magyar általános szakirányú gimnáziumi osztály elindítását is.

Kormányos Katona Gyöngyi, a zentai községi tanács művelődésért és oktatásért felelős tagja napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy már a tavasz folyamán felmérések készültek arról, hogy mennyi végzős általános iskolai tanuló várható a Tisza-menti körzetben, külön figyelmet fordítva a zentai középiskolák vonzáskörzetéhez tartozó községekre. A felmérés alapján kiderült, hogy az észak-bánáti körzetben az idén 245 végzős tanulóval van kevesebb, mint az előző tanévben, a zentai középiskolák vonzáskörzetében (Zenta, Ada, Csóka és Magyarkanizsa községek) pedig 89, magyar tagozaton fejező általános iskolás tanuló, a szerb nyelvű tagozatok esetében pedig 69 diák hiányával kénytelenek számolni.

Kormányos Katona Gyöngyi kiemelte, hogy ugyan az adatok tükrében a tartomány és a nagybecskereki iskolai körzet reálisan igyekezett gondolkozni, amikor az első, májusi körben magyar nyelven csupán egy általános, egy társadalmi és egy kétnyelvű tagozatot hagyott jóvá a Zentai Gimnázium számára, ám ennek ellenére – tekintettel a diákok várható nagyfokú érdeklődésére – már ekkor párbeszédet igyekeztek folytatni az illetékes tartományi titkárral, hogy a második körben adjanak lehetőséget a másik magyar nyelvű általános szakirányú gimnáziumi tagozatnak a megnyitására. Abban egyeztek meg, hogy amennyiben mindkét fél szerint – a számadatok tükrében, s a tényeken alapulva – lesz elég jelentkező erre a tagozatra, akkor utólagosan is jóvá hagyják ennek a megnyitását. Ezzel szemben, annak ellenére, hogy lezárult az első iratkozási kör, a köztársasági oktatási minisztériumban és a nagybecskereki körzetben továbbra is kitartanak a korábbi álláspontjuk mellett, miszerint a Tisza-parti városban mégsem hagyják jóvá a második magyar nyelvű általános tagozat megnyitását, s augusztusra ígértek egy végleges választ ezzel kapcsolatban.

Ez viszont azért késő – jegyezte meg az oktatási ügyekért felelős községi tanácstag – mert sem a diákokat, sem pedig a szülőket nem lehet bizonytalanságban várakoztatni, pedig amennyiben engedélyeznék még további 6–8 tanuló beiratkozását ebbe a zentai középiskolába, akkor már lehetővé válna mindkét általános szakirányú osztály elindítása.

Egyébként a zentai önkormányzat az elmúlt napokban ismét kérelemmel fordult a tartományi oktatási titkársághoz, a nagybecskereki oktatási körzethez, az illetékes belgrádi minisztériumhoz és a Magyar Nemzeti Tanácshoz, hogy engedélyezzék e tanulók beiratkozását, mert jelen pillanatban a tények és a számadatok alapján is lehetőség nyílik a tagozat megnyitására. A községi tanács oktatásért felelős tagja szerint kérelmükben arra is kitértek, hogy Zenta lényegében egy multietnikus környezet, s jó lenne, ha az illetékesek erre is tekintettel lennének, hiszen itt magyar és szerb nyelvű diákok együtt tanultak, s ezt a hagyományt mindenképpen folytatni kellene.

A Zentai Gimnázium ügye kapcsán egyébként a nagybecskereki oktatási körzetben azt is megemlítették, hogy a Tisza-parti városban működik a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium is, s szerintük a két középiskola valahogy kiegyenlítené egymást – mesélte a beszélgetőtársunk, hozzáfűzve, hogy azt viszont Nagybecskereken figyelmen kívül hagyták, hogy a tehetséggondozóban egészen más jellegű tanulókat készítenek fel, vagyis a két iskola profilja egyáltalán nem ütközik egymással, s mindketten egyformán versenyképesek, mivel nem vonzzák el egymástól a tanulókat.

Az MNT álláspontja egyébként az, hogy amennyiben igény mutatkozik arra, hogy 6–8 tanuló még szeretne beiratkozni a Zentai Gimnázium magyar nyelvű általános tagozatára, akkor 34 diák esetében már szét tudják bontani a tagozatokat, s ez esetben a Magyar Nemzeti Tanács is pozitívan bírálja el a zentaiak kérelmét, vagyis támogatják az ügyet – hangsúlyozta Kormányos Katona Gyöngyi.

 

Szerző (Forrás)
Horváth Zsolt, Magyar Szó
Többi hír