Ugrás a tartalomra

Zenta: Új árverés az állami földekre

Október 15-én tartják meg Zentán azt az árverést, amely annak a 2417 hektárnyi állami tulajdonban álló termőföldnek a bérbeadásáról fog dönteni, amelyeken a Mezőgazdaság Rt. öntözőrendszere található.

Hétfői sajtótájékoztatójukon a zentai önkormányzat illetékesei ismertették a földterületek bérlése körül kialakult helyzettel kapcsolatos álláspontjukat.

A sajtótájékoztatón jelen volt Ceglédi Rudolf polgármester, Borbély Ferenc alpolgármester és Varga Viktor, a községi tanács gazdaságfejlesztéssel, mezőgazdasággal és környezetvédelemmel megbízott tagja, akik elmondták, a Mezőgazdaság Rt. csődeljárás alatt volt, amikor meghirdették az árverés időpontját egyebek között azokra a termőföldekre is, amelyeken a mezőgazdasági kombinát öntözőrendszere van.

Hozzátették, az árverés megtartása előtt az újvidéki Matijević húsipari cég megvásárolta a Mezőgazdasági Rt.-t, annak öntözőrendszerével együtt. Elmondásuk szerint az önkormányzat jelezte a Mezőgazdasági Minisztérium felé a kialakult helyzetet: a föld a gazdáké lesz, akik viszont nem tudják majd használni a rajta lévő öntözőrendszer miatt, amely nem az ő tulajdonukat képezi, hanem a Mezőgazdasági Rt. tulajdonát, a minisztérium azonban az árverés megtartásáig nem adott az önkormányzatnak hivatalos utasítást, hogy miként kellene eljárni az ügyben.

Mint mondták, az önkormányzat ezért az eredetileg árverésre bocsátott termőföldek közül kivette ezt a bizonyos 2417 hektárt, amelyen az öntözőrendszer van, időközben a mezőgazdasági kombinát új tulajdonosa, a Matijević húsipari cég a szabadkai Gazdasági Bírósághoz fordult, hogy az említett földekre előbérleti jogot kapjon, a bíróság azonban elutasította a cég keresetét, amely fellebbezett a döntés ellen, végül a Mezőgazdasági Minisztérium új árverés megtartására utasította a zentai önkormányzatot.

Az önkormányzat illetékesei kifejtették, az új árverésre október 15-én kerül sor. Azok, akik eredetileg jelentkeztek a földek bérléséről döntő árverésre, és jelentkezésüket nem vonták vissza, a borítékukat nem bontották fel, minden további ügyintézés nélkül részt vehetnek az árverésen.

Azok, akik újra szeretnének jelentkezni, mert visszavonták azt, október 13-áig tehetik ezt meg, és az új jelentkezők is eddig a napig adhatják be a szükséges dokumentumokat. A győztes licitálók névsorát a tervek szerint október 16-án és október 17-én teszik közzé.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, D. Sz.
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt