Ugrás a tartalomra

Zenta: Lakossági fórum a távfűtéssel kapcsolatos problémákról

A távfűtéssel kapcsolatos problémákról tartott lakossági fórumot ma este Zentán a Vajdasági Szociáldemokrata Liga községi szervezete, amelynek képviseletében a párt tisztségviselői, Csízik Károly, Goran Jovanović és Boris Zec vázolták fel álláspontjukat a távfűtéssel kapcsolatos önkormányzati döntésekről, majd az egybegyűltek is hangot adtak véleményüknek.

Csízik Károly kifejtette, azért szervezték meg a lakossági fórumot, mert nemcsak akkor tartják fontosnak a polgárok érdekképviseletét, amikor hatalmon vannak, hanem most is, amikor ellenzéki szerepkörben vannak jelen a közéletben. Goran Jovanović emlékeztetett arra, hogy 2010-ben fordult elő először, hogy az önkormányzat nem fogadta el a szolgáltató, a TE-TO Cukorgyár Rt. által megszabott árat, majd hozzátette, nem azért, mert ezzel meg akarták károsítani a vállalatot, hanem azért, mert úgy gondolták, hogy az önkormányzatnak mindenekelőtt a polgárok érdekeit kell képviselnie, nem a vállalatokét, ami – ahogyan fogalmazott – szerinte a jelenlegi városvezetésről nem mondható el.

Boris Zec kifejtette, a távfűtés árának 16 százalékos emelkedését követően Zentán jóval magasabb lett a távfűtés ára, mint Nagybecskereken, Belgrádban vagy Újvidéken, majd feltette a kérdést, ha azért emelkedett meg a fűtés ára, mert az, hogy az Elgas közvállalat átvette a cukorgyártól a forgalmazást, pluszköltségekkel jár, akkor hova tűnt az az összeg, amit eddig a cukorgyárnak kellett kifizetniük a fogyasztóknak a forgalmazásért.

A jelenlévő polgárok felháborodásuknak adtak hangot amiatt, mert 16 százalékkal növekedett a távfűtés ára, valamint azért is, mert a községi képviselő-testület határozata alapján azoknak, akik szeretnék megszakítani a szolgáltatás igénybevételére vonatkozó szerződésüket, a rendszerről való lekapcsolódási díj kifizetése mellett a fűtés árának 20 százalékát a továbbiakban is törleszteniük kell a szolgáltató felé. Nehezményezték továbbá, hogy amíg eddig az év 12 hónapjára elosztva törleszthették a fűtés árát, a mostani fűtési szezonban viszont már erre sincs lehetőségük.

A párt tisztségviselői ezt követően bemutatták az egybegyűlteknek a községi képviselő-testület azon ülésének felvételét is, amelyen a pártok képviselői a távfűtés árának növeléséről döntöttek, miközben felszólalásaikban többen is azt hangsúlyozták, hogy a polgároknak hálásnak kell lenniük a szolgáltatónak. Az egybegyűltek végül megállapodtak abban, hogy aláírásgyűjtési akciót szerveznek, amelynek keretében azt követelik az önkormányzat illetékeseitől, hogy vonják vissza a távfűtés árának 16 százalékos növekedésére vonatkozó határozatot, teremtsék meg a polgárok számára a rendszerről való díjmentes lekapcsolódás lehetőségét, illetve biztosítsák számunkra a fűtés árának tizenkét hónapon át történő törlesztésének lehetőségét.

Szerző (Forrás)
H. G., Vajdaság Ma
Többi hír