Ugrás a tartalomra

Zenta: Kutatás a nemzeti kisebbségek helyzetéről

Egy kutató csoport vizsgálja a gazdasági tényezők és a nemzeti kisebbségek jogállására gyakorolt hatását a kis közösségekben

Hétfőn a zentai önkormányzat illetékeseinek közreműködésével kerekasztal beszélgetést szerveztek a városházán, melynek témája a gazdasági tényezők összegfügései és hatása a nemzeti kisebbségek jogaira.

A bevezetőben Jelena Perković, az újvidéki Regionális Tudományos Központ projektkutatója ismertette az eddig feltárt eredményeket. A kutatócsoport az állami-, és az önkormányzati támogatások függvényében vizsgálta a kisebbségben élő közösségek életét és működését. Jelena Perković beszámolójában elmondta, hogy a vizsgálatok célja a gazdasági tényezők és a kisebbségi jogok érvényesülése közötti kölcsönös viszony kimutatása volt, s mindezeket kisebb közösségekben, egyes önkormányzatokban elemezték, Bosilegrad, Fehértemplom, Zenta és Tavankút községekben.

A kerekasztal-beszélgetésen az önkormányzat képviselőin kívül jelen voltak a helyi oktatási intézmények vezetői, a kulturális intézmények munkatársai a Magyar Nemzeti Tanács tagjai. A résztvevők bemutatták helyzetüket és tevékenységüket és mindannyian kitértek arra is, hogy milyen szerepet töltenek be a magyar közösségek életében. A korábbi kutatások anyagából és a jelen találkozó tapasztalataiból tanulmány készül, melyből egy átfogó képet kaphatunk a kisebbségek támogatására tett erőfeszítésekről, a magyar közösségek támogatásának hatásairól. Perpauer Attila az MNT Oktatási Bizottságának elnöke a kerekasztal-beszélgetéssel kapcsolatban kiemelte, hogy ez a kutatás és a találkozón elhangzottak is szépen összefoglalják a nemzeti tanács 3-4 évre visszanyúló támogató munkáját, az oktatás fejlesztéséért tett erőfeszítéseit. Programjuk ma már kiterjed az iskoláskor előtti intézményektől, az általános- és középiskolát felölelve egészen az egyetemista felkészítő programokig és az egyetemista kollégiumokig.

A projektum a múlt év decemberében indult, és egy év áll rendelkezésükre a lebonyolítására. A kutatásba Bulgária külügyminisztériuma is bekapcsolódott és a magyar, horvát, román és bolgár nemzeti kisebbségek példáit vizsgálják elsősorban.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Rúzsa Mária
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks