Ugrás a tartalomra

Zenta: Kárpát-medencei társadalomfejlesztés

Zentán ma délután kezdődött, és vasárnap zárul az a Kárpát-medencei társadalomfejlesztés című képzéssorozat első állomása, amelynek szervezője a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal.

A rendezvény kezdetén mgr. Hajnal Jenő, képzéssorozat zentai állomásának otthont adó Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója, majd Orbán Árpád, a Civitas Alapítvány vezetője köszöntötte a vendégeket, hangsúlyozva, a képzés célja a sikeres kultúra- és közösségalapú fejlesztési folyamatok feltérképezése és generálása a Kárpát-medencében, erős és hatékony hálózat létrehozása és fejlesztése, valamint az ehhez szükséges alaptudás és módszertani tár bővítése.

A műhelysorozat általános célcsoportját az anyaországon kívül, kisebbségben élő magyar közösségek, illetve az ezen közösségekért, a közösségépítésért, a közösségben való megmaradásért, a magyar közösségi művelődés ügyéért tenni akaró csoportok, személyek képezik, ugyanakkor közvetetten a műhelysorozat célcsoportját képezik a közös munkába bevonni kívánt előadók, a jó példákat bemutató szervezetek, illetve a fejlesztendő partneri együttműködésben részt vevő kormányzati, civil és gazdasági szereplők is. Éppen ezért a célkitűzések közé tartozik továbbá a résztvevőknek a közösségi művelődés területén, az átfogó célok megvalósítása érdekében kifejtett tevékenységéhez szükséges szakmai, együttműködési kompetenciáinak fejlesztése; a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal tagjainak, valamint a meglévő és lehetséges kormányzati, civil és gazdasági területen működő, az átfogó célok megvalósítását segítő partnerei hálózatának erősítése, bővítése; illetve az együttműködési lehetőségek, a közösségi, a szellemi, az emberi és az anyagi erőforrások feltárása és kiaknázásának segítése a műhelysorozat tagjai és partnerei körében, illetve környezetében.

A képzéssorozat második állomását április 11. és 13. között tartják meg Dunaszerdahelyen, a harmadikat pedig május 9. és 11. között Lendván.

Szerző (Forrás)
H.G., Vajdaság Ma
Többi hír