Ugrás a tartalomra

Zamena pedesetogodišnjih gvozdenih cevi novim plastičnim

Razvoj vodovodnog sistema u Novom Orahovu je prioritet

Kao što je to predsednica izvršnog odbora mesne zajednice Novo Orahovo, Hajnalka Šipoš, izjavila za naš list u novembru 2015. godine, u selu koje pripada opštini Bačka Topola, započet je, trenutno je i u toku, jedan od najtežih, u poslednjih pet godina, radova renoviranja, čiji je cilj osavremenjivanje vodovodnog sistema mesne zajednice, a čiji će rezultat biti poboljšanje kvaliteta vode.

- Savet mesne zajednice, u novom sastavu, u Novom Orahovu je svoj rad započeo pre samo godinu dana. Problem je pre svega bio održavanje ravnoteže sa finansijskim planom, koji je izradio savet u prethodnom sastavu, tako da smo u prvoj polovini 2015. godine mogli da završimo samo one projekte koji su bili navedeni u prethodnom finansijskom planu. Nakon rebalansa budžeta, koji je prihvatila skupština opštine Bačka Topola, mogli smo već i sopstvene planove da ugradimo u ove finansijske okvire, tako da je u drugoj polovini 2015. godine započeto planiranje novih projekata i uspešan ulazak u realizaciju pojedinih projekata, od kojih je nekoliko već i završeno. U redu investicija, najveća je ona koja se odnosi na osavremenjavanje oronulog vodovodnog sistema našega sela – rekla je Hajnalka Šipoš, napominjući da je mesna zajednica, pored materijalnih sredstava iz mesnog samodoprinosa i sredstava dobijenih na konkursima u cilju razvoja, što u prošloj što u sadašnjoj budžetskoj godini, mogla da raspolaže sa 7.500.000 dinara za razvoj, i to iz bačkotopolskog opštinskog budžeta.

- U narednih pet godinau Novom Orahovu će se akcenat staviti na razvoj vodovodne mreže u selu. U protekloj godini, za ovakve ciljeve, predviđeno je tri, a u ovoj godini suma od 2.500.000 dinara. Pored toga, predviđeno je i dodatnih 300.000 dinara za manje popravke i za obnovu opreme naših bunara. U proleće prošle godine, nakon više od pet godina pauze, ponovo smo pustili u rad eko-bunar, koji se nalazi u zgradi mesne zajednice i koji u bilo koje doba dana stoji na raspolaganju građanima, za čije korišćenje nastalo veliko interesovanje. U Novom Orahovu, na sreću, nemamo problema sa arsenom, ali naša voda u velikoj koncentraciji sadrži gvožđe, koje stvara manje naslage. Trenutno ovaj problem možemo rešiti tako što ćemo osigurati kvalitetnu pitku vodu iz eko-bunara i tako što ćemo modernizovati vodovodni sistem zamenom starih cevi.

Većina cevi, sistema vodovoda u Novom Orahovu, je postavljena krajem šestdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka, te su cevi sad već zastarele. U novembru 2015. godine, nakon izrade potrebne dokumentacije i nakon kontrole, zamenili smo gvozdene cevi u ulici 13. maj sa novim plastičnim, a domaćinstva iz te ulice smo priključili na nov sistem. Uskoro, čim vremenske prilike dozvole, iste radove ćemo uraditi i u ulici Bratstva i jedinstva. Žitelje ovaj proces neće baciti u nepredviđeni materijalni trošak. Trenutno je u toku izrada planske dokumentacije za zamenu cevi u ulici Šandora Petefija, koje su takođe zastarele. Planiranje kružnog toka je urađeno 2008. godine, a vremenom su pojedine deonice izgrađene, a sam kružni tok, nakon što smo krajem prošle godine rešili probleme povezivanja, smo na samom kraju prošle godine pokrenuli. Montirali smo i četiri nove vatrogasne česme. Imamo delove ulica u kojima voda već teče novim plastičnim cevima, ali sva domaćinstva nisu priključena na mrežu. Takvo stanje je, na primer, u ulicama Lajoša Košuta, JNA i u delu ulice Šandora Petefija. I na tom planu želimo da uznapredujemo. Na teritoriji sela ima devet bunara, koje smo povezali u sistem i na predlog sanitarne inspekcije želimo da ihosposobimo i to već ove godine: planiramo da kupimo nove delove i da postavimo uređaje za hlorisanje, a sve to radi boljeg funkcionisanja sistema i poboljšanja kvaliteta vode – izjavila je predsednica izvršnog odbora.

Szerző (Forrás)
Mađar so
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt