Ugrás a tartalomra

A vízhálózat fejlesztése a prioritás Zentagunarason

Ötvenéves vascsöveket cserélnek műanyagra

Mint azt a zentagunarasi helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke, Sípos Hajnalka lapunknak nyilatkozva kifejtette: 2015 novemberében kezdetét vette, jelenleg is folyik a Topolya községi faluban az elkövetkező öt év legnagyobb horderejű fejlesztési munkálatainak sora, mely a helyi közösség vízhálózatának korszerűsítését célozza, a vízminőség javulását eredményezi.

- Egy évvel ezelőtt kezdte meg munkáját az új összetételű helyi közösségi tanács Zentagunarason. Mindenekelőtt az előző tanács által kidolgozott pénzügyi tervvel való összhang megteremtése okozott számunkra problémát, így 2015 első felében azokat a projektumokat tudtuk sikerre vinni, amelyek szerepeltek az előző pénzügyi tervben. A Topolya községi képviselő-testület által elfogadott költségvetés újraelosztását követően azonban már be tudtuk építeni saját terveinket is a keretbe, így 2015 második felében új projektumok terveztetése is megkezdődhetett, egyesek kivitelezése sikerrel beindulhatott, akár már le is zárult. A beruházások sorában a legnagyobb horderejű falunk elavult vízhálózatának korszerűsítésére vonatkozó – fogalmazott Sípos Hajnalka, aki elmondta: a helyi közösség a helyi hozzájárulásból származó anyagi eszközök, pályázatok során nyert támogatások mellett tavaly és az idei évi költségvetési évben is 7.500.000 dinárral gazdálkodhat fejlesztés céljából a Topolya községi költségvetési keretből.

- Zentagunarason az elkövetkező öt évben a hangsúlyt a faluban lévő vízhálózat fejlesztésére kell fektetnünk. Az elmúlt évben három, az idei évben 2.500.000 dináros keretet láttunk elő ilyen jellegű fejlesztési célokra, további 300.000 dinárt apróbb javításokra és kutaink felszerelésének korszerűsítése. Az elmúlt év tavaszán, több mint öt éves kihagyás után, újra sikerült működésbe állítanunk a helyi közösség épületében lévő, a nap bármely időszakában a polgárok részére hozzáférhető öko-kutat, amelynek üzembe állítására nagy igény mutatkozott. Zentagunarason szerencsére nincsenek problémáink az arzénnal, viszont vizünknek nagyon magas a vastartalma, amely kisebb mértékű lerakodásokat és egyéb kellemetlenségeket okoz. Jelen pillanatban elsősorban úgy tudjuk e problémákat orvosolni, hogy minőséges ivóvizet biztosítunk az öko-kút jóvoltából, valamint a hálózati csőrendszer cseréjével korszerűsítjük a vízhálózat rendszerét. Zentagunarason a vízvezeték-hálózati rendszert alkotó csövek nagy részét a hatvanas évek végén, hetvenes éves elején rakták le, mostanra elavultak, tönkrementek. 2015 novemberében, a vonatkozó tervdokumentáció elkészültét, ellenőrzéseket követően, a Május 13-a utcában lévő vascsöveket műanyagra cseréltettük, az utcabeli háztartások is a hálózatra lettek csatlakoztatva. Rövidesen, amint az időjárás megengedi, a Testvériség-Egység utcában ugyanezek a munkálatok fognak lezajlani. A folyamat anyagi megterheléssel nem jár majd a lakósok számára. Jelenleg folyik a szintén elavult, tönkrement Petőfi Sándor utcai csőrendszer cseréjére vonatkozó tervkidolgozás folyamata. 2008-ban történt meg a terveztetése a körgyűrűnek, majd idővel egyes szakaszok ki is épültek, de a körgyűrűt, miután az elmúlt év végén a bekötési, áthidalási gondokból származó problémákat megoldottuk, csak a tavalyi év végén indíttattuk be. Négy új tűzcsapot szereltettünk fel. Vannak olyan utcaszakaszaink is, amelyeknél már műanyag csövek vezetik a vizet, azonban ezen esetekben sincsenek a háztartások rákötve a hálózatra, pl. ez a helyzet a Kossuth Lajosban, a JNA utcában és a Petőfi Sándor utca egy szakaszán. Ezen a téren is szeretnénk előrehaladást elérni. Kilenc kút van a falu területén, azokat hálózatba köttettük, és a szanitáris felügyelőség javaslatára azokat 2016-ban fejleszteni is szeretnénk: a jobb működés, a vízminőség javítása érdekében új kútfejeket tervezünk vásárolni, klórozóberendezéseket felszereltetni – nyilatkozta a végrehajtó bizottság elnöke.

Szerző (Forrás)
SZ. A., Magyar Szó (Fotó: Szabó Anikó)
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt