Ugrás a tartalomra

„A vesszőparipám a hatalom”

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata megkezdte Shakespeare Macbeth című drámájának próbáit – Az előadást Hernyák György rendezi, főbb szerepekben pedig majd Mezei Zoltánt és Vicei Natáliát láthatjuk

Nem új tervről van szó. A Macbethet a Magyar Társulat már több évvel ezelőtt műsorra tűzte. Nagy előadás lett volna, sok vendég résztvevővel. Ezt akkor költségvetési problémák miatt leállították le. Az újabb változat már csak a társulatra és pár vendégszereplőre szorítkozott. Az új munkaügyi törvény viszont azt hozta, hogy a külsős tagok is kimaradtak az előadásból. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a Macbethben kamaraelőadás lesz, forgószínpaddal, mivel az több kisebb térre ad lehetőséget, és csupán a Magyar Társulat színészei játszanak benne. Többek között erről is beszámolt lapunknak Hernyák György, az előadás rendezője:

– Több mint öt évvel ezelőtt, zenés produkcióként képzeltem el a Machbetet. Nem lett volna musical és nem is operett, inkább egy sajátságos opera. Huszonnégy alkotóval egyeztettünk, a próbakezdés előtt egy hónappal viszont kiderült, hogy nincs rá pénz.

Tavalyelőtt ismét szóba hoztuk a Macbethet, de már nem zenés előadásban és nagy együttesben gondolkodtunk, csupán néhány vendégszereplőt terveztünk bevonni. Ebbe az állam ismét beleszólt, így most csak társulattagok szerepelhetnek benne. Bemutató lesz valamikor, szeretnék márciust mondani, de ezt nem lehet tudni, mert ebben az országban senki sem tud semmit – mondta a rendező, aki azt is elmesélte, hogy miért érez vágyat ahhoz, hogy Shakespeare-t vigyen színre.

– Elég koros vagyok ahhoz, hogy Shakespeare-t rendezzek. Annak idején a Tanyaszínháznak rendeztem Shakespeare-t, mégis úgy éreztem, hogy még nem értem meg rá. A Macbeth színpadra állításának gondolata már húsz éve motoszkál bennem. Most jött el az idő, hogy meglássam a darabban azokat a politikai vonatkozásokat, amikhez meg kell tapasztalni a politika macerálását.

Nekem a vesszőparipám a hatalom. Általában a hatalomról beszélek az előadásaimban, és ez épp a hatalomról szól. Megmarad a Macbeth eredeti története, de az előadás némely mondata kommunikál a mai nézővel, ezeket beapplikáltam a szövegbe. Úgy éreztem át kellett hozni a mába, szem előtt tartottam, hogy minden jó szerző belelopott a drámáiba olyan mondatokat, amelyek az adott korban kommunikáltak a nézőkkel. Sőt ezt kötelességemnek éreztem, de úgy, hogy ezzel ne másítsam meg a Shakespeare-i gondolatvilágot, inkább megerősítsem – tudtuk meg a rendezőtől.

Címszerepben Mezei Zoltánt láthatjuk, aki társulatvezetői teendői miatt ritkán játszik előadásokban, legutóbb az Eastwicki boszorkányokban szerepelt:

– A társulatvezetéssel járó bonyodalmak közepette próbálni és színpadon lenni nekem sok egyszerre. Emiatt ódzkodok a színpadon való megjelenéstől. A Macbethet először másmilyen szereposztásban tűztük műsorra, amelyben nem címszereplőként voltam jelen.

Azután ahogyan változott a társulat, úgy változott az aktuális szereposztás is. A végső változat nyáron dőlt el, amikor Hernyák György azzal állt elő, hogy szerinte jelen pillanatban hozzám áll legközelebb Macbeth figurája. Végül is ebben lehet valami, mert sok olyan vívódást megéltem, amit Macbeth is.

Macbeth, mint vezető, döntést hoz, ami felemészti, és amibe bele is hal. Sok kis párhuzamot véltem felfedezni a saját életemmel kapcsolatban. Nyilván az én történetem teljesen más, mint Macbethé, de rengeteg élményanyag halmozódott fel a lelkemben, az elmúlt nyolc év viharaiban, amit most felhasználhatok – hallottuk Mezei Zoltántól.

Lady Machbet szerepében Vicei Natáliát láthatjuk majd, aki arról is szólt, hogy számára miért kihívás megformálni ezt a karaktert:

– Nyilván a saját lelkemből merítek én is, de ez a karakter nem áll épp közel hozzám. Amikor dr. Sági Zoltánnal konzultáltunk a figurák belső jellemeiről, afelé hajlott, hogy Lady Macbethben nem tud felfedezni túl sok pozitívumot. Azon kívül, hogy nagyon szereti a férjét.

Ez adhat talán csak felmentést a hatalomvágyára, mivel a hatalmat nem is magának akarja, hanem a férjének. Lady Macbethnek akár igaza is lehet, de az élet nem olyan forgatókönyv alapján íródik, amit az ember elképzel. Nincs belekalkulálva a lélek. Nekem kihívás megoldani ezt a szerepet, egyebek között azért is, mert eléggé szűkszavúra írta Shakespeare, miközben neki is be kell járnia egy utat ahhoz, hogy Macbeth útja is teljes legyen.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Lukács Melinda
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks