Ugrás a tartalomra

Változások előtt az Otthon

Nehéz időszak áll az értelmi fogyatékosat gondozó intézet mögött – Rendeződni látszik a helyzet, ám az EU-s elvárások új kihívásokat jelentek

Januárban megbízott igazgató vette át a bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Szociális Intézet irányítását. Az új igazgató, Majláth Béla nem könnyű helyzetben találta magát, hiszen munkaügyi perek folytak az intézet ellen, emellett anyagi helyzetük sem volt rózsás. Az új igazgatónak első száz napjában három komoly problémát kellett megoldania.

- Egy rendkívül bonyolult helyzetbe csöppentem, rengeteg probléma terhelte egyrészt a munkaközösséget, másrészt magát az intézményt. Nagyon komoly anyagi problémákkal küzdöttünk, szétzilált munkatársi viszonyok uralkodtak és 15 munkaügyi per folyt az intézet ellen. Úgy gondolom, hogy az első száz nap mérlege mindenképp pozitív, ugyanis 3 nagy dolgot sikerült megoldani. Először is mind a 15 munkaügyi per békés úton, peren kívüli megegyezéssel lezárult, aminek köszönhetően konszolidálódott az intézetben uralkodó hangulat. Ebben az időszakban az anyagiak rendezésére is nagy hangsúlyt kellett fektetnem, újra kellett gondolni az intézet korábbi gazdasági koncepcióját. Az első negyedév pénzügyi mérlege azt mutatja, hogy ez sikerült, az előző év azonos időszakával összehasonlítva a költségeket 3,1 millió dinárral csökkentettük. Így sokkal jobbak a kilátásaink, a rendszer további zökkenőmentes működtetésére. Harmadik lépésként komoly belső szerkezeti átalakításokat kellett végrehajtanunk. Idáig két helyen voltak elhelyezve az ápoltjaink, az ún. régi és új otthonban. Most az összes ápoltunk az új és kényelmesebb helyszínen van elhelyezve, a régi otthonban már csak a pékségünk és a konyhánk maradt. Távlati terveink között az szerepel, hogy ezeket is átköltöztetjük az új helyszínre, mert így felesleges költségekkel jár a működtetésük – mondta el Majláth.

Az igazgató célja tehát, hogy intézményük csak egy helyszínen működjön, ám a szociális rendszere, akár csak más terültekre, komoly átalakulás vár. Ez az Otthont számára is változásokat jelent, s nem feltétlenül megfelelő irányúakat.

- Követve a szomszédos országokban megvalósuló EU-s trendeket a szociális rendszer és intézményünk is nagy átalakulások előtt áll. Ezek arról szólnak, hogy az állam gyakorlatilag leépíti a nagy tömegintézményeit, mert nem humánus az általuk garantált életvitel. Az ápoltakat, illetve a szociális rendszer minden szereplőjét megpróbálják visszaintegrálni a társadalomba. Ápoltainkat hétköznapi lakókörnyezetben, családias körülmények közt kell elhelyezni. Ezt a folyamatot gyakorlatilag 10 éven belül kell lebonyolítani. Magyarországon 30 évet láttak elő erre, Svédország pedig háromszor futott neki az átalakításnak, és háromszor visszakozott tőle. Az ápoltak számára mesterséges családi környezetet kell kialakítani, viszont ők természetes családi közegből jöttek, ami nem funkcionált. Nehezen tudom elképzelni, hogy mesterséges formában működni fog, annál is inkább, hogy ápoltjaink a legsúlyosabb értelmi fogyatékos kategóriába tartoznak. Ez veszélyes helyzetekbe is sodorhatja őket, mert számos természetesnek vélt dolog számukra problémát és veszélyforrást jelent – mondta el a megbízott igazgató, aki mindezek ellenére maximális azon lesz, hogy sikerre vigyék a programot. Az Otthon máris részt vesz egy uniós pályázaton, amely sikeres elbírálása esetén kétszer 6 ápoltat fognak természetes lakóközegbe telepíteni és önálló életvitelre nevelni, számolt be Majláth, majd hozzáfűzte, hogy a projektum egy másik szegmensében a sérült személyek családjait fogják felkészíteni a sérültekkel való megfelelő bánásmódra.

Az igazgató végezetül azt is elmondta, hogy intézetük nem csak elfekvőként működik, számos kreatív és rekreációs lehetőséget biztosítanak ápoltjaik számára, és képességeikhez mérten igyekeznek munkatevékenységekbe is bevonni őket.

Szerző (Forrás)
L.J., Magyar Szó
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt