Ugrás a tartalomra

A vajdasági magyarok kulturális örökségét bemutató kiállítás nyílt Strasbourgban

A kiállítást Deli Andor vajdasági származású EP-képviselő szervezte, akinek meghívására 45 vajdasági látogathatott el az Európai Parlament strasbourgi székhelyére. A tárlatot Pásztor István méltatta.

A vajdasági látogatócsoportot Deli Andor, a Fidesz-KDNP vajdasági származású EP-képviselője fogadta Strasbourgban. A küldöttség betekintést nyerhetett az Európai Parlament munkájába.

Deli Andor, EP-képviselő, Fidesz-KDNP: „Rengeteg helyről tudtunk összegyűjteni embereket, mivel az volt a cél, hogy minél szélesebb merítésünk legyen. Ezt sikerült összekötnünk azzal, hogy kiállítást is nyitottunk. A Vajdasági Magyar Értéktár egy részecskéjét, mivel rengeteg értékünk van, tudtuk Strasbourgban az Európai Parlamentben bemutatni.” Deli Andor EP-képviselő továbbá elmondta, hálával tartoznak a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek, melynek gondozásában először jelent meg a kiállítás.

A vajdasági magyar értékeket bemutató tárlatot Silling Léda, a Vajdasági Magyar Értéktár kurátora állította össze. Silling Léda, kurátor, Vajdasági Magyar Értéktár: „A Vajdasági Magyar Értéktárnak azon értékeit válogattuk ide, amire úgy érezzük, hogy büszkék lehetünk, és amit érdemes megmutatni Európának is. Olyan dolgok vannak itt, mint a történelmi emlékeink, például az aracsi pusztatemplom, a bácsi vár, a péterváradi vár.

Olyan népi értékeink is jelen vannak, mint a Tisza mente napsugaras oromzatú házai.” A kiállítás olyan értékeket sorakoztat fel, amelyek rendkívül fontosak az identitásmegőrzés szempontjából, és amit a vajdaságiak a mindennapokban büszkén meg is élnek – hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Ezek európai értékek. Ezek mind a gyönyörűségük, mind a történelmi konteksztusuk szempontjából részei annak az európai egységes kultúrtérnek, amelyhez a vajdasági magyarok, a magyar közösség, a magyar nemzet folyamatosan tartozott és ma is tartozik.”

A kiállítás csütörtökig látogatható az Európai Parlament strasbourgi székhelyén. Ezt követően a vajdasági értékeket Brüsszelben tekinthetik majd meg az érdeklődők.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír