Ugrás a tartalomra

A vajdasági költészet éltetése

Csaknem hetven résztvevővel Udvarnokon megtartották a médiaházunk által is támogatott 4. Szűcs Imre gyermekversmondó versenyt

Tizenhat helységből csaknem hetven résztvevő versengett Udvarnokon szombaton a 4. Szűcs Imre gyermekversmondó versenyen. A Jó Pajtás gyermeklap egykori nyelvművelő versenyének mintegy folytatásaként ez a nap is a szép szó jegyében telt a művelődési házban, ahol a vajdasági magyar költők verseitszavalták az általános iskolások.

Zömmel lányok versengtek, akárcsak a korábbi években. A népszerű, többször ismétlődő költemények között volt többek között Csorba Béla: Rajz, Pap József: Etuka gondjai, Csík Mónika: Szöcskebál című költeménye. Pál Károly, a rendezvény ötletadója a szervezőbizottság nevében elmondta, a verseny azért is párját ritkító, mert a vajdasági magyar irodalom gyermekekhez címzett költeményeit élteti, azt is a szórványban.

– A gyermekverseiről ismert Szűcs Imre Udvarnokon született, ezért is ragaszkodunk ehhez a helyszínhez. A település lényegében szimbolizálja azt, hogy mindig van újrakezdés, mindig van lehetőség arra, hogy a magyarságunkat megőrizzük – mondta többek között Pál Károly. Bízom abban, hogy a találkozó a következő években tovább fog fejlődni, és példát mutat, miként kell és lehet örömet, tudást és többet akarási vágyat biztosítani a vajdasági magyar gyermekeknek – fogalmazott.

A négy korosztályba soroltak teljesítményét a Molnár Krekity Olga, Kovács Jolánka,Bordás Győző összetételű zsűri bírálta el. Az 1-2- osztályosok kategóriájában a szabadkai Október 10. iskola 2. osztályos tanulója Tóháti Tamás győzedelmeskedett (felkészítő tanár: Hajbel Katalin), 2. a temerini Vígh Lénárd, 3. a szabadkai Horváth Kata.

A 3-4. osztályosok közül a muzslyai Szervó Mihály iskola negyedikese, Sziveri Emese érdemelte ki az első helyet (felkészítő tanár Lukács Gabriella), őt követte, 2. helyezést ért el a szabadkai Ajtai Balázs, a 3. helyen osztoznak a kishegyesi Vanka Réka és a topolyai Szabó Rebeka.

Az 5-6. osztályosok közül a szabadkai Zmaj iskola hatodikosa Tóth Zsuzsanna nyerte el leginkább a zsűri tetszését (felkészítő tanár: Smit Surányi Mária), 2. a szentmihályi Nagy Aurea, a 3. helyet pedig megosztva kapta a muzslyai Asztalos Anasztázia és az óbecsei Bezeg Réka.

A legidősebb korosztály esetében, a 7-8. osztályosok közül az óbecsei Petőfi Sándor iskola hetedik osztályos tanulója, Bagi Natália bizonyult a legjobbnak (felkészítő tanár: Benák Erzsébet), 2. a kishegyesi Major Lili, 3. pedig a temerini Bado Regina előtt.

A rendezvényt a Jó Pajtás és a Magyar Szó Kft. mellett a kishegyesi és a bégaszentgyörgyi önkormányzat, valamint az újvidéki Atlantis Kiadó, a Forum Könyvkiadó Intézet, a zentai IrisDekor és a szabadkai Életjel támogatta.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, N-a
Többi hír
Megválasztották a tartományi képviselőház elnökévé Juhász Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség Intézőbizottsága eln
Juhász Bálint: Megvolt a szándék a parlament megalakításakor az ellenzékkel való együttműködésre
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks