Ugrás a tartalomra

V. Kisüsti verseny és II. Kocsonya fesztivál

501 pálinka- és 23 kocsonyamintával neveztek be az idén az érdeklődők az ötödik pálinkamustrára és második kocsonya fesztiválra, amelyre Bácskossuthfalván került sor szombaton a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete és az Ady Endre Művelődési Központ szervezésében. A rendezvényt, amelyet az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban tartottak, Juhász Attila, szerbiai mezőgazdasági államtitkár nyitotta meg.

„Nagyon fontosak ezek a rendezvények számunkra, ezt alátámasztja az 501 pálinkaminta, ez a sok helyi termék. A minisztériumban hoztunk olyan szabályzatokat, amelyek lehetővé teszik a házi kistermelők számára a kis mennyiségben készült termékek feldolgozását, értékesítését. A minisztériumunk a 2019-es évi költségvetésben nagyon sok olyan vissza nem térítendő támogatást biztosít a gazdák számára, melyek a gyümölcs-, szőlészet- és növénytermesztési ágazatokban a legfontosabbak, akár az itt kiállított termékek előkészítésére, feldolgozására, megtermelésére. Átlagban ötven százalékos vissza nem térítendő támogatást nyújtunk. Ez nagyon fontos, a költségvetésen belüli 7 milliárd dináros növekedés erre a részre vonatkozik” – hangsúlyozta az államtitkár, és gratulált a szervezőknek és résztvevőknek egyaránt.

A 16 tagú szakmai bíráló bizottság már január 19-én véleményezte a Szerbiából, Magyarországról és Bosznia-Hercegovinából érkezett pálinkamintákat. A bírák Zentáról, Zomborból, Topolyáról, Palicsról, Monostorszegről, Bácsfeketehegyről és Hajdújárásról érkeztek. 93 aranyérmet, 115 ezüst- és 146 bronzérmet ítéltek oda. A fesztivál legjobb gyümölcspárlatát birsből készítette a temerini Lukács Roland, cseresznyéből a debreceni Bíró István Balázs és szőlőből a helybeli Mrvelj Anto. Bácskossuthfalva legjobb nedüjét Varga János főzte almából. A legtöbb mintát - összesen 33-at -, a sándorfalvi Farkas Árpád hozta, a legeredményesebb Magyarországról érkezett termelő pedig a bátai Muth József lett. A kocsonyafesztivál legeredményesebb versenyzői Vér János és Surányi Péter lettek. A résztvevők megtekinthették a helyi termékekből készült kiállítást is, megkóstolhatták a kiállított pálinkamintákat és termékeket.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Komáromi Gizella
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks