Ugrás a tartalomra

Ünnepelt a Majdány-Rábé Helyi Közösség

Főzőversennyel ünnepelték a Majdány-Rábé Helyi Közösség napját. Emellett ötödik alkalommal tartották meg a majdányiak és rábéiak találkozóját. A rossz idő ellenére is rotyogtak a bográcsok a majdányi focipálya mellett. A versenyzők igyekeztek a hagyományos módon elkészíteni a sertéspörköltet.

Piri Róbert, elnök, Lila Akác Hagyományápoló Egyesület, Hódegyháza: „A hagymát dinszteljük, összevágjuk. Nem nagy művészet. Magában a jó hús, a jó alapanyagok. A fűszerekből meg minden, ami természetes, semmi több. Legjobb volna tüzelgetni, mert akkor külön kap egy ízt a füsttől is meg a tüzeléstől is, de hát ez így gázon van. Ez is biztos jó lesz.”

Az elkészült ételeket zsűri értékelte. Ments András, zsűritag: „Megpróbáljuk figyelembe venni a hagyományokat, illetve a nemzetközi trendeket arról, hogy egy sertéspörköltnek tulajdonképpen hogyan is kell kinéznie. Természetesen figyelembe kell venni az adott táj hagyományait. Mint tudjuk, azért Vajdaságban zömében vizes alapon készítik a pörköltet. Ennek a figyelembevételével mindenképpen az ízharmónia a döntő.”

A szervezők elmondták, hogy már 5. alkalommal szervezik a majdányiak és a rábéiak találkozóját.

A rendezvénnyel egy időben Majdány-Rábé Helyi Közösség napját is megtartották. Újhelyi Nándor, a törökkanizsai Községi Képviselő-testület elnöke:„Ez már egy hagyományos rendezvény. Nagyon sokan hazajönnek ilyenkor, illetve nagyon sok résztvevője is van a főzőversenynek, hiszen ennek a rendezvénynek ez is egy nagyon fontos mozzanata.”

Az eseményt Majdány-Rábé Helyi Közösség és a Vadvirágok Művelődési Egyesület közösen szervezte meg.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír