Ugrás a tartalomra

Újra magyar osztály nyílik Maradékon

37 év kihagyás után szeptember elsejétől újra indul magyar nyelvű oktatás a vajdasági Maradékon. Az alsós diákok összevont tagozatban tanulhatnak anyanyelvükön, valamint a magyar napköziben fejleszthetik beszédkészségüket.

Három hét múlva újra hangos lesz a maradéki Branko Radičević Általános Iskola udvara. Mostantól a magyar anyanyelvű gyerekek magyar tagozatban tanulhatnak. Szkicsák Ágnes egyike annak az öt szülőnek, aki teljes mértékben támogatja az indítványozást. “Nagyon szeretnénk ezt a lehetőséget kihasználni, mert itt hátrányos helyzetben van a magyar nyelv, és akármennyire beszélek én vele magyarul otthon, az nem fedi azt, amire szüksége lehet később.”

Maradékon 1978-ban szűnt meg a magyar osztály, de az utóbbi években a gyerekek választott tantárgyként tanulhattak magyarul. Most az oktatási titkárság közbenjárásával sikerült előrelépést tenni a magyar oktatás érdekében. Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár: “Ennek az az üzenete, hogy sohasem szabad feladni, sehol nem szabad feladni, tehát küzdeni kell azért, hogy ahol magyarok élnek, az iskola újraéledjen, ha már esetleg előzőleg megszűnt. Azokon a helyeken pedig, ahol működik a magyar oktatás, ezt meg kell őrizni, mindenáron meg kell őrizni, hiszen itt a végeken, a szórványban különösen fontos az, hogy megmaradjunk, és az iskola az egyik előfeltétele ennek.”

190 diák tanul a maradéki általános iskolában. A kétnyelvű oktatás előnnyel jár nem csak a falunak, hanem a községnek is egyaránt. Zvonimir Čaušević, iskolaigazgató. “A 190 diák közül 70-80 választott tantárgyként tanul magyarul, így az összes diákunk egyharmada szeretne magyar nyelven tanulni, de eddig még nem volt bátorságuk arra, hogy kérvényezzék a teljes magyar nyelvű oktatást. Most, hogy ez megvalósult, a jövőben több gyermek is érdeklődhet a magyar nyelven való tanulás iránt.”

A Magyar Nemzeti Tanács segítségével napközit is indítanak a magyar nyelven tanulók számára. Hajnal Jenő, MNT-elnök: “Délutáni foglalkozások révén a szülőket tehermentesítjük, tehát az iskolában tanultak, délutáni foglalkozások, házi feladatok, a nyelv tanulása ilyen formában teljes, komplex programban valósul meg, és azt hiszem, hogy most ebben ez a legfontosabb.”

A Magyar Nemzeti Tanács iskolabusz-programja továbbra is él a településen, hiszen vannak olyan alsós és felsős diákok is, akik az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskolába járnak.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt