Ugrás a tartalomra

Új rohamkocsi a topolyai mentőszolgálatnál

Bővült a Dr. Hadzsy János Egészségház mentőszolgálatának gépparkja

Szerdán a topolyai központi egészségügyi létesítményben hivatalosan átadták az európai követelményeket kielégítő felszereléssel rendelkező harminc Fiat Ducato típusú rohamkocsi egyikét. A jármű az egészségügyi minisztérium támogatásával, Az egészségügyi szolgáltatások színvonalának helyi szinten történő javításért elnevezésű Dils-projektumon keresztül, a Világbank segítségnyújtása mellett ezentúl a Dr. Hadzsy János Egészségház mentőszolgálatának géppartját gyarapítja. Az alkalmi összejövetelt megtisztelte jelenlétével dr. Vickó Ferenc, az egészségügyi minisztérium államtitkára is.

– Örömömre szolgál, hogy a topolyai az egyike azon egészségházaknak, amelyek részesülhettek ebben a támogatásban. A topolyain kívül további öt vajdasági egészségház kapott még mentőautót, dolgozunk azonban azon, hogy ennek a kezdeményezésnek legyen folytatása, mások is részesülhessenek ilyen segítségnyújtásban. E nagyon jól felszerelt mentőautó alkalmazása voltaképpen az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítását fogja szolgálni. A kérelmek elbírálásakor ezúttal figyelembe vettük egy-egy egészségügyi létesítmény gépparkja járműveinek számát, gyártási évét, azoknak a használatuk során megtett kilométereit, továbbá azt a tényezőt, milyen nagyságú területeket fednek általuk – fogalmazott az átadás alkalmával dr. Vickó Ferenc, az egészségügyi minisztérium államtitkára.

Dr. Agyánszki János, a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház igazgatója köszönetét fejezte ki a támogatás elnyerése okán, kiemelve: külön köszönet dr. Vickó államtitkár úrnak, mivel meggyőződése, a minisztériumi magas rangú tisztségviselő támogatása, együttműködése nélkül, a topolyai nem tudott volna az elsők között pályázni sikerrel a több mint százötven szerbiai egészségház között.

– Mostanáig ilyen felszereltségű mentőautóval a topolyai egészségház mentőszolgálata nem rendelkezett. Nagy előnye, hogy benne minden pillanatban a komplett felszerelés biztosított. Nagyon modern, európai szintű felszereltséggel rendelkező 130 lóerős, 2000 köbcentiméteres járművel gyarapodott gépparkunk. Felszereltsége kiváló, a többi között defibrillátor, EKG-készülék, aszpirátor, különböző hordágyak, vákuum matracok stb. találhatók benne. Ez a kocsi a 220 voltos áramot menet közben is tudja biztosítani, tehát nem fordulhat elő olyan eset, hogy lemerül valamelyik készülék, azt nem tudjuk tovább alkalmazni, és ebből a betegnek kára származik – informálta lapunkat az új, felszerelésével együttesen számítva ötvenezer eurónyi értékű mentőjármű karakterisztikájáról szólva dr. Agyánszki.

Érkezésével nyolcra növekedett a topolyai mentőszolgálat mentőjárműveinek száma. Legutóbb 2013 januárjában állítottak használatba egy donációból származó Renault Master gyártmányú, standard felszereléssel rendelkező járművet a topolyai egészségházban, amely rohamkocsiként funkcionál, és elsősorban infarktusos állapotoknál, mérgezések bekövetkezte után vetik be. A legújabb járművet szintén rohamkocsiként alkalmazzák majd, elsősorban közlekedési és egyéb baleseteknél. Mint azt a topolyai egészségház igazgatója kiemelte: nagy örömükre szolgál, hogy mentőautó formájában érkezett támogatás létesítményük számára, mivel a mentőszolgálatuknak mindig hatékonynak kell lennie, amelyből következik, hogy gépparkjukat folyamatosan újítani kell. Mentőjárműveik rengeteget futnak, rövid idő alatt elhasználódnak. Több olyan járművük is van, amely mostanáig több mint félmillió kilométert tett meg.

Szerző (Forrás)
Sz.A., Magyar Szó
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt