Ugrás a tartalomra

Új plébánia Adorjánon

Pénzes János püspök szentelte föl az újjáépített plébánia épületét

Tegnap késő délután Adorjánon msgr. dr. Pénzes János bácskai megyés püspök és paptársai hálaadó szentmisét tartottak a helybeli Sarlós Boldogasszony-templomban abból az alkalomból, hogy rekordidő alatt elkészült az egyházközség új plébániaépülete, amelyet a püspök úr felszentelt és megáldott. Ebből az alkalomból zsúfolásig megtelt a templom hívekkel és a meghívott vendégekkel. A hálaadó szentmisén és a plébániaavató ünnepségen részt vett Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár, Nyilas Leonov Anita, az MNT alelnöke, Bunford Tivadar, a VMSZ elnökségi tagja, Huzsvár Ervin, Magyarkanizsa helyettes polgármestere, valamint Borsos Csaba, az adorjáni helyi közösség tanácselnöke, aki kérésünkre összefoglalta, hogyan is került sor a falu és az egyházközség egésze számára is nagy jelentőségű épület teljes felújítására:

– A templomunk 1858-ban épült föl, majd 1862-ben már a meglévő plébánia épületében iskola működött. Fél évvel ezelőtt elhatároztuk, hogy nem javítgatjuk, foltozgatjuk tovább a plébániát, hanem lebontjuk, és fél év után Baráth Gábor plébánosunk már be is költözhetett a régi épület helyén található új plébániába. A régi plébánia falai már fel voltak vizesedve, bontott anyagból készült, megérett az újjáépítésre, amely széles körű összefogás, támogatás, adományok eredménye.

A kerámialapokat a Keramikától kaptuk, a tetőfedéshez szükséges cserép fele ingyen volt a magyarkanizsai Tondach cserépgyárból, az önkormányzat a nyílászárók nagy részét biztosította, a Masterplast adta a teljes épületszigetelést. A tartományi titkárság közel egymillió dinárral járult hozzá a munkálatok költségeihez. A vízvezeték-szerelésért nem kellett fizetni. A többi munkáért rendes árat fizettünk. Sokan segítettek, amivel tudtak, és így együtt hamar tető alá tudtuk hozni az új plébániát, amely a falu plébánosának a lakhelye és iroda is egyben – mondta Boros Csaba.

Adorjánon Baráth Gábor segédlelkész látja el a papi teendőket:

– Nagy nap ez a számunkra, az egész falu és az egyház számára egyaránt, hiszen egy olyan új épülettel lettünk gazdagabbak, amely nem csak egyházi célokat szolgál, nyitva áll a falu apraja-nagyja előtt. Adorjánon ma valamivel több, mint ezer fő lakik, és mindannyian az egyházközségünk tagjai. Örömmel mondhatom, hogy az anyakönyvek alapján falunkban a lakosság számbeli csökkenése elenyésző, szerencsére nem kifejezett az elvándorlás. A gyerekeknek a plébánián tartom a hittanórákat, hogy megismerjem őket, és ők is érezzék, hogy ez a szent hely az övék is.

Az új épületet minél előbb igyekszünk belakni, ami azt jelenti, hogy sok más falutól eltérően Adorjánnak van papja, találkozókat, tanácskozásokat, ünnepségeket tudunk itt szervezni, a hívek bármikor fordulhatnak hozzám ügyes-bajos gondjaikkal. Köszönettel tartozom mindazoknak, akik valamilyen formában segítették a munkálatokat, külön kiemelném Borsos Csaba tanácselnökünk agilitását, szervezőkészségét, amivel az ügy mellé állt, nem sajnálva sem időt, sem pénzt – mondta Baráth Gábor.

A püspöki hálaadó szentmisén részt vettek a környező települések papjai: Utasi Jenő Tóthfaluból, Dobó Tibor Oromhegyesről, Gutási Ákos Horgosról, Zapletán Géza kanizsai esperesplébános, Magó László, a magyarkanizsai kistemplom plébánosa, Szakály József, a szabadkai Kertváros plébánosa, Kara Nándor Tornyosról, Zsellér Attila, a püspökség gazdasági igazgatója, Stefkovity Mirkó, a püspök titkára.

Szerző (Forrás)
ger, Magyar Szó (Fotó: Gergely Árpád)
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt