Ugrás a tartalomra

Topolya: Haladókkal bővült a hatalmi koalíció

A könyvtár Juhász Erzsébet nevét veszi fel, a múzeum önállósodik

Új alpolgármestere van Topolyának, a Szerb Haladó Párt a hatalmi koalíció része lett, amit a VMSZ képviselővel, a Szerbiai Szocialista Párt képviselőivel, az egyetlen demokrata párti képviselővel és egy független képviselővel közösen alkotnak. A testület megalakulása óta megfigyelhető képviselő-vándorlás is folytatódik, hiszen Kalapáti Sándor jelezte, hogy kilép a dr. Hadzsy János képviselői csoportból és függetlenként folytatja tevékenységét, mgr. Jasmina Zimonjić pedig bejelentette, hogy kilép a Demokrata Párt frakciójából és a Szerb Haladó Párt (SNS) képviselői csoportjához csatlakozik. A VMSZ-nek most 17 képviselője van, valamint egy olyan képviselő is a frakcióhoz tartozik, aki a pártnak nem tagja. A szocialistáknak és a haladóknak négy-négy képviselője van a 41 tagú testületben, míg a Demokrata Pártnak mindössze egy képviselője van már csupán, de ez a párt is a hatalmi koalíció része maradt. Predrag Petrović (SNS) jogász személyében titkos szavazással választották meg az alpolgármestert, ez a tisztség egyébként egy ideje már betöltetlen volt. Saša Srdić (SNS) mezőgazdasági mérnök személyében pedig a közégi tanács új tagját is megválasztották, akinek a kinevezését a községi elnök javasolta, miután felmentették tisztségéből dr. Zoran Kerepešt, a tanács eddigi tagját.

A napirendi pontok közül az egyik legfontosabb a folyó évi községi költségvetés újraelosztása volt. Fekete Ildikó pénzügyi osztályvezető indokolta meg a most 1 milliárd 64 milliós szinten megállapított keretösszeg tételeit, ami 7,5 százalékkal nagyobb keret, mint az előzőleg érvényben lévő. Emellett Topolya Község Múzeuma elnevezésű intézmény alapításáról is döntöttek, ez pedig azt jelenti, hogy Topolyának saját múzeuma lesz, a meglévő ugyanis formai szempontból a Szabadkai Városi Múzeum részlege. Sok topolyai polgár több évtizedes álma vált ezzel valóra, hiszen már a 80-as években felvetődött az ötlet, hogy saját múzeumot kellene alapítani.

Az ülésen a könyvtári tevékenységet ellátó intézmény alapítói határozatának módosításáról is szavazattöbbséggel döntöttek. Ennek alapján a jövőben a Népkönyvtár Juhász Erzsébet, az 1998-ban elhunyt topolyai származású író, irodalomtudós nevét veszi fel, akinek írói hagyatékát, könyvtárát a család néhány éve a könyvtárra bízta. A névváltoztatást előzőleg az MNT is támogatta.

A Komgrad Közvállalat felügyelő bizottsági tagjának felmentéséről és új kinevezéséről, a község szociális védelméről szóló határozati javaslat módosításáról, a Topolya község és Jánoshalma város közötti együttműködés megkezdésére vonatkozó határozati javaslatról, valamint a Topolyán létesítendő hulladék-átrakodó állomás és újrahasznosító udvar kiépítésére vonatkozó részletes szabályozási terv meghozataláról szóló határozati javaslat is napirenden szerepelt, valamennyi beterjesztett javaslatot szavazattöbbséggel el is fogadtak a megjelent képviselők.

Szerző (Forrás)
Tóth Péter, Vajdaság Ma
Többi hír