Ugrás a tartalomra

Topolya: Az önkormányzat megvásárolná az egykori hotel épületét

Németh Anna képzőművész kapja a Pro Urbe díjat

A topolyai önkormányzatnak szándékában áll megvásárolni a város központjában található - a felújítás félig kész állapotában lévő -, hotel épületét. Plohl Edvin, a községi képviselő-testület elnöke elmondta, hogy az erre vonatkozó képviselő-testületi döntés már korábban megszületett, most pedig arról is döntöttek, hogy a vásárlás céljaira az önkormányzat akár hitelt is felvehet.

A topolyai községi képviselő-testület ülésén összesen nyolc napirendi pontról tárgyaltak. Az ülés központi témája volt a községi költségvetés újraelosztása, a bevételek ugyanis a kilátások szerint 28 millióval meghaladják majd a korábban előirányzott keretet. Így a büdzsé bevételi oldala most 1 milliárd 178 milliót tesz ki. A képviselők szavazattöbbséggel elfogadták, hogy az önkormányzat 40 millió dináros határig hitelt vehet fel, amiből a város központjában lévő hotel épületét vásárolnák meg. A községi képviselő-testület elnöke elmondta, arra lehet számítani, hogy 10-12 millióért az önkormányzat tulajdonába kerülhet az objektum, azt követően pedig a polgárokat is meg fogják kérdezni, mi legyen a további sorsa. A város központjában évek óta félkész állapotban éktelenkedő objektum korábbi bonyolult és szövevényes tulajdonjogi viszonyai miatt sokáig bizonytalan volt a további sorsa. A tervek szerint amennyiben az önkormányzat megvásárolja, lakossági fórumok formájában lebonyolított közvita keretében döntenék el annak további sorsát. Hadzsy János ellenzéki képviselő szerint viszont a lakosokat előbb arról is meg kellett volna kérdezni, hogy támogatják-e az objektum megvásárlását. A hitelfelvétel és a költségvetés módosítása váltotta ki a legtöbb vitát ezen az ülésen.

Napirenden szerepelt még a Topolyai Múzeum alapítói jogainak az MNT-re történő részleges átruházásáról szóló határozati javaslat, illetve a Telekrendezési Közvállalat ügyviteli tervének változtatásáról szóló javaslatot is elfogadták. Az illetékes bizottság javaslata alapján a Pro Urbe díj odaítéléséről is döntöttek. Összesen 12 javaslat érkezett az idén, a bizottság pedig úgy döntött, hogy Németh Anna keramikus művész kapja a Pro Urbe díjat. Németh Anna kitüntetésére szavaztak az ellenzéki képviselők is, de újabb javaslatokat is megfogalmaztak, amiről azonban nem tudtak érdemileg tárgyalni, hiszen a Pro Urbe díj odaítélésére a bizottság tesz javaslatot a benyújtott ajánlások alapján, de az ajánlások benyújtásának határideje már korábban lejárt. A díj átadására szeptemberben, a képviselő-testület városnapi díszülésén kerül majd sor.

Szerző (Forrás)
Tóth Péter, Vajdaság Ma
Többi hír