Ugrás a tartalomra

Több támogatás a kultúrának

A Tartományi Művelődési Titkárság az idén mintegy harminc szabadkai kulturális projektumhoz járul hozzá

A szabadkai Népszínház és a Zsinagóga projektuma volt a fő témája annak a megbeszélésnek, melyet Maglai Jenő polgármester és Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár folytattak le néhány nappal ezelőtt.

A polgármester elmondta, a Népszínház státusbeli kérdése is szóba került, mivel a mai napig nincs rendezve az alapítói jogokkal kapcsolatos álláspont az önkormányzat és a tartomány között. Ötven-ötven százalékban kellene mindkét félnek rendelkeznie az alapítói jogokkal, de évekre visszamenőleg ezt nem tartották tiszteletben, így például tavaly a tartomány 59, az önkormányzat pedig 41 százalékban állta a Népszínház építésének költségeit. Ezenkívül az igazgatási jogokat is rendezni kell, hiszen amióta az igazgatóbizottság előző elnöke lemondott, nem neveztek ki senkit a helyére.

– Szeretnénk, ha a tartományi titkárság hozzájárulna a Zsinagóga felújításához is, ennek a projektuma ugyanis az önkormányzat számára elsődleges, s ígéretet kaptam arra vonatkozóan, hogy a tartomány támogatni fogja ennek megvalósítását.

Továbbá a város területén a két, talán legjelentősebb kulturális intézménynek, a Szabadkai Városi Könyvtárnak és a Szabadkai Városi Múzeumnak is nagyobb támogatásra lenne szüksége a jövőben a titkárság részéről, s fontosnak tartanám azt, hogy azok az intézmények, amelyek a városnál szélesebb területet fednek le – gondolok itt a Községközi Műemlékvédelmi Intézetre és Történelmi Levéltárra – úgyszintén nagyobb tartományi támogatásban részesüljenek.

A titkár úrral a kultúrával és a kulturális stratégiával kapcsolatos kérdésekről is beszélgettünk. Tudni kell, hogy a tartományi titkárság az önkormányzat mintegy harminc projektumát támogatja az idén, melyre nem kevés pénzt kaptunk a tartománytól, s ezt a segítséget külön megköszöntem – mondta Maglai.

A polgármester a hét közepén az építésügyi minisztériumba is ellátogatott, és aláírtak egy szerződést egy 16 millió dináros támogatásról, melyből a Tesla utca aszfaltjának kiszélesítését fogják elvégezni még az idén. Ehhez az önkormányzatnak mintegy tízmillió dinárral kell még hozzájárulnia.

Maglai Jenő rámutatott, nagyon kevesen, Szabadkán kívül csak Topolya és Titel kaptak támogatási pénzt köztársasági szintről, s ez is bizonyíték arra vonatkozóan, hogy Szabadka nincs kiszorítva, s van egy átjárás az önkormányzat, a köztársasági kormány és a minisztériumok között.

KUTYAMENHELY: KÉT HÉTEN BELÜL IDEIGLENES ENGEDÉLY

Maglai Jenő a városi kutyamenhelyet is megtekintette, az ott tapasztaltakkal kapcsolatban elmondta, sokkal jobb a helyzet, mint korábban, de további beruházásokra lesz szükség.

– Évek óta húzódó probléma a kóbor kutyák ügye, s a városi kutyamenhely működési engedélyét is bevonták, mert nem tett eleget az előírásoknak. Jelenleg is folynak azok a munkák, amelyek végeztével talán tíz-tizenöt napon belül megkapjuk a kutyamenhely ideiglenes működési engedélyét, s így újra megkezdhetjük a kóbor ebek befogását és elhelyezését. Ezenkívül körülbelül hétmillió dináros beruházásra lenne szükség, hogy az valóban minden feltételnek eleget tegyen.

Az elmúlt időszakban kialakították az állatorvos számára a helyiségeket, vannak fagyasztóládák is, de szükség van még a megfelelő kerítések kialakítására, rendbe kell tenni a boxokat, kell egy fertőtlenítő rész, amely megfelel a higiéniai előírásoknak, és mindenképpen kellene egy olyan rész is, ahol a látogatók megnézhetik a kutyákat, hogy amennyiben megtetszik nekik valamelyik, hazavihessék.

A polgármester még elmondta, jelenleg 170 kutya van a menhelyen, így máris kihasználják a menhely teljes kapacitását, viszont legalább kétszer vagy háromszor ekkora kapacitású menhelyre lenne szüksége a városnak.

– Sokkoló volt számomra az az adat, hogy a Köztisztasági Közvállalat pár évvel ezelőtt a kutyaházak darabját 27 ezer dinárért vásárolta meg, ami jóval a piaci árak felett van, s ezeknek a kutyaházaknak a legnagyobb része mára majdnem teljesen tönkrement.

Ezenkívül a szennyvíztisztító telep közelében is van egy olyan hely, ahol úgyszintén kutyamenhelyet kellett volna kialakítani. Sajnos itt 14 millió dinárt költöttek egy objektum felépítésére, melyet sosem vettek használatba, mellette régi, tönkrement épületek állnak, a telek rendezetlen, s úgy vélem, ezt is rendbe kell tenni, el kell keríteni és be kell fejezni azt a projektumot, amelyet pár évvel ezelőtt itt elkezdtek.

Magát a tervdokumentációt sem találtuk meg, a Tartományi Nagyberuházási Alaptól kellett ezt beszereznünk, s ennek függvényében fogjuk eldönteni, hogyan is kellene befejezni ezt a projektumot, mert szeretnénk itt is lehetővé tenni a befogott állatok elhelyezését – mondta a polgármester.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, s.l.
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks