Ugrás a tartalomra

Tizenkét kilométer a levéltári anyagnak

Zentára látogatott a tartományi művelődési titkár – A VMMI is raktárhoz jutott

Tegnap Zentára látogatott Slaviša Grujić tartományi művelődési titkár és Juhász Attila segédtitkár. A vendégek Ceglédi Rudolf polgármester, Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács tagja, Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója és ifj. Fodor István, a Történelmi Levéltár igazgatója kíséretében megtekintették a levéltár és a VMMI szükségleteire átalakítás alatt álló egykori kaszárnyát.

– Nem is olyan régen a zentai kaszárnyában tett látogatásom alkalmával még egy teljesen lepusztult, romosodásnak indult épület fogadott. A felújítási és átalakítási munkálatok első fázisának a végén már láthatók az eredmények, a levéltár és a művelődési intézet hamarosan birtokba veheti a kaszárnya földszinti termeiben kialakított raktárakat és a kiszolgálóhelyiségeket. A tartományi eszközökből 15 millió dinárt fordítottunk a felújítás első fázisára. A tartományi költségvetés alakulásától függően idén szeretnénk folytatni a felújítási munkálatokat, a második szakaszban méretében és költségeit tekintve hasonló léptékű beruházásra lesz szükség – mondta Slaviša Grujić.

A Zenta és az egész vajdasági magyar közösség számára kiemelten fontos beruházással kapcsolatban Ceglédi Rudolf polgármester elmondta, hogy a község az első fázis kivitelezéséhez 3 millió dinárral járult hozzá, és a munkálatok idei folytatását hasonló arányban támogatják a költségvetésből. Amennyiben a tervek szerint folytatódnak a munkálatok, a történelmi levéltár jövőre átköltözhet a volt kaszárnyába.

– A Történelmi Levéltár több mint ötezer folyóméter archivált iratanyagot őriz a város négy különböző pontján, ennek a hatalmas és értékes anyagnak a biztonságos és egy helyen történő elhelyezése nagymértékben meg fogja könnyíteni a levéltár munkáját. Az újonnan kialakított raktártérben több mint tizenkétezer folyóméter irat elhelyezésére lesz lehetőség, ami hosszú távra megoldja az évek óta fennálló tárolási gondjainkat – mondta ifj. Fodor István.

– Még várni kell arra, hogy a kutatók is használhassák a kaszárnyából kialakított új létesítményt, de már fel tudunk lélegezni, és el tudjuk kezdeni a könyveknek és a többi dokumentumnak az átszállítását a VMMI szűkké vált központi épületéből. Intézetünk a vajdasági magyar kultúrkincs gyűjtője és őrzője, minden magyar nyelven nyomtatott hang-, film-, video- vagy digitális formában valaha megjelent anyagot gyűjtünk, ami a vajdasági magyarság kulturális örökségéhez tartozik – mondta Gondi Martina.

Szerző (Forrás)
ger, Magyar Szó (Fotó: Gergely Árpád)
Többi hír