Ugrás a tartalomra

Tisztítják a Krivaja medrét

Megkezdték Topolyán a Krivaja medrének tisztítását. Az évek óta felgyülemlett iszap akadályozza a víz szabad lefolyását, ami gondokat okoz a part mentén élők telkén. Csapadékos időjárás, a magas vízállás és a talajvíz következtében víz áll a kertekben és a házak pincéjében. A napokban a Krivaján lévő hidaknál felhalmozódott hordalékszigeteket távolítják el, majd megindul a kertek mentén is a tisztítás.

Topolyán a Hős Pinki utcában kezdték meg a Krivaja medrének tisztítási munkálatait. Utoljára 16 évvel ezelőtt kotorták a folyó medrét ezen a szakaszon. A talajvíz és a Krivaja szintjének magas állása nagy gondokat okozott a part mentén élők kertjeiben, pincéiben. Az alacsonyabb vízszint megoldást jelentene a problémára. Németh Ilona: „Mivel alacsonyan van, ezt a részt nem lehet rendesen kitisztítani, vagyis nem fér el a munkagép, csak ha a másik oldalon megengedik, hogy a kerteken keresztülmenjen.”

A folyó medrének tisztítását már tavaly tervezték, a város legalacsonyabban fekvő részein, ugyanis a 30-40 cm felgyülemlett iszap akadályozza a víz szabad elfolyását.

A tartományi mezőgazdasági titkárság és az önkormányzat biztosította az eszközöket, a munkálatok kivitelezője a DTD Krivaja Vízgazdálkodási Vállalat. Kislinder Gábor, polgármester, Topolya: „A kivitelező részéről volt kifogás, ezért nem kezdtük el előbb. Egyszer az volt, hogy a polgárok nem engedik be őket, egyszer a gép nem működik, egyszer esik az eső, és ezt most már tovább nem lehet tűrni, tudniillik a vízszint és a talajvíz összeér és ettől kezdve gondok lehetnek.”

A napokban a Krivaján lévő hidaknál felhalmozódott hordalékszigeteket távolítják el, majd megindul a kertek mentén is a tisztítás. A topolyai önkormányzat vállalta a tisztítás folyamán keletkezett esetleges károk megtérítését a lakosok felé.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt