Ugrás a tartalomra

A termelők elégedetlenek a búza árával

A legújabb adatok szerint a felvásárlók 16 dinárt kínálnak az idei búzáért. A termelők elkeseredettek és felháborodottak. Még az aránylag elfogadható, hektáronkénti hét tonnás hozam mellett sincs haszon az idei kenyérgabonán

A búzatermelők és felvásárlók egy hónappal ezelőtti tárgyalásán optimistának hangzott a 18 dináros búzaár, ám újabb csalódás érte a gazdákat. A piacot uraló multik 16 dinárt akarnak fizetni az idei termésért. Ez viszont mindenki szerint lesújtó.

„Az ára egyelőre nem megfelelő, úgyhogy a búzát átadtuk megőrzésre, várjuk a jobb árat, reméljük, hogy 20 vagy 21 dinár lesz, akkor valahogy bele tudunk illeszkedni a költségekbe, mivel ilyen időjárás és éghajlat mellett nagyon drágába jön a búzatermelés” – mondta Milánovity Sándor budiszavai termelő.

Elvétve van még a határban talpon álló búza. Aki mindent gépesítve végzett, többször is permetezett és ellenálló fajtákat választott, csak az tolhatta ki a betakarítás kezdetét, ám az időkitolódás a hozamon nem sokat segített.

„A termés nagyon nagy csalódást okozott, eddig amit arattunk, 31-32 mázsa holdján, a ma született ár még nagyobb csalódást okozott, amit zsarolásnak vagy inkább szégyenszemre, nem is tudom hogyan nevezzük” – panaszkodott a budiszavai Milinszki Pál.

A jelenlegi 16 dináros ár a tönk szélére sodorja a termelőket és ha őszig nem emelkedik, a gazdák elállnak a búzatermeléstől.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír