Ugrás a tartalomra

Tejüzem és logisztikai központ épül a topolyai ipari parkban

A topolyai Ipari Park területén, megkezdődött egy tejgyár építése és a Kite Kft. leendő logisztikai központjának a helyén is megkezdték a földmunkákat. Az épülő út és kerékpárút esetében pedig a beruházó az önkormányzat. Az elmúlt két évben a topolyai ipari park infrastruktúrájának a fejlesztésére mintegy 100 millió dinárt fordítottak. A már ott működő két cég mellett még öttel kötöttek szerződést és további érdeklődők is vannak.

A topolyai ipari parkban folyamatosak a befektetések. Jelenleg több építkezés is zajlik. Az önkormányzat építi az utat és a kerékpárutat a park területén, de nagy tempóban épül a tejgyár és a Kite Kft. logisztikai központja is. Emellett a Pöttker, a Predojević Kft. és a Vasić Kft. is újabb telket vásárolt az ipari parkban és hamarosan megkezdik ők is az építkezést. Megépülte után a tejgyár több mint harminc munkásnak és több beszállító családnak fog hosszú távú stabil megélhetést biztosítani.

Kislinder Gábor polgármester munkatársai kíséretében látogatott el az építkezések helyszínére. Elmondta, hogy az elmúlt két évben mintegy 100 millió dinárt ruháztak be, a szennyvízhálózat, a vízvezetékrendszer és trafóállomások kiépítésébe, valamint az ipari park területén az utak kiépítésére.

A 100 millió dinárból mintegy 66 milliót tartományi forrásokból sikerült biztosítani, a többit az önkormányzat a a saját költségvetésében különítette el. Az ipari parkon belüli új út és egy kerékpárút kiépítése most is zajlik. Ezek az utak a most épülő üzemekhez vezetnek.

Az idei évben még egy kút kifúrását is tervezik, mely a bővülő ipari park vízellátását garantálja majd, emellett egy újabb trafóállomást is megépítenek majd. Kislinder azt is elmondta, hogy a tejgyár és a Kite Kft. logisztikai központja a tágabb térség szempontjából is jelentős, hiszen a tejgyár a környék tejtermelőinek is fontos lesz, mint biztos partner.

A Kite Kft. pedig korszerű mezőgazdasági gépekkel tudja ellátni a termelőket, illetve azok szervizelését is fel tudja kínálni. A községi elnök szerint nem kell attól tartani, hogy a termelők majd nem tudnak modern gépeket vásárolni, hiszen pl. a Prosperitati Alapítvány is újabb pályázatokkal segíti ezt a jövőben.

Fazekas Róbert, az Első Vajdasági Ipari Park (VIP) – Logisztikai Központ Kft. helyettes igazgatója elmondta, hogy az autóút közvetlen közelében négyzetméterenként mintegy 2,5-3 euróért lehet a 25 hektáros ipari parkban parcellát vásárolni, ami nagyon konkurens árnak tekinthető. Nagyon sok az érdeklődő, már nem csak a környező országok és a környék befektetői érdeklődnek, hanem más kontinensekről is, például egy japán cég is. Fazekas szerint a jövőben az ipari parkot déli irányban akár 16 hektárral ki is bővíthetik.

Az igazgatóhelyettes azt is elmondta, hogy elsősorban olyan 20–50 főt foglalkoztató cégekre számítanak, amelyek nem szeretnének nagy ipari központokban telephelyet létesíteni, itt viszont kedvező feltételek mellett megfelelő képzettségű munkaerő áll a rendelkezésükre. Ezzel 200–500 új munkahelyet hoznának létre néhány éven belül. Az ipari parkban a tervezett három transzformátor-állomásból kettő már megépült és van gázvezeték is.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Tóth Péter
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks