Ugrás a tartalomra

A tanuló sikere a tanár sikere is

Az Október 10. iskola magyartanárnője gyémánt oklevelet kapott

Az idén tizenhetedik alkalommal került sor a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei Helyesírási versenyre, melyet a Magyar Nyelvtudományi Társaság és az Eötvös Lóránt Tudományegyetem hirdet meg minden évben. A döntőre Budapesten, az ELTE épületében, a Gólyavárban került sor május végén.

A rangos versenyen nemcsak magyarországi, hanem a határon túl élő magyar ajkú 10–14 éves diákok is részt vesznek, így a vajdasági tanulók is megmérettetnek az elődöntőkön, s a legjobbak a döntőben tehetik próbára a magyar helyesírás-ismereteiket.

A körzeti válogatót immár évek óta a szabadkai Október 10. Általános Iskola szervezi, majd a következő, a vajdasági válogatóra az Újvidéki Módszertani Központban kerül sor, s a nyolc legjobb eredményt elérő diák kerül be a budapesti döntőbe.

Nagyjából tíz éve vesz részt iskolánk ezen a versenyen, s nyolcadik alkalommal szervezői is vagyunk a körzeti fordulónak – mondja Körmendi Aranka, az iskola magyartanárnője. – Szinte mindegyik szabadkai iskola részt vesz ezen a versenyen, de Topolyáról, Csantavérről is ide érkeznek a diákok. Nekünk, vajdaságiaknak már az is nagy eredmény, hogy eljuthatunk egy ilyen versenyre, s egy-egy különdíjat hazahozunk, viszont helyezést még nem tudtak elérni a diákjaink. Ez egy igen komoly és nehéz verseny, és azok a gyerekek tudnak jó eredményt elérni, akik homogénebb környezetből kerülnek ki. Tehát a magyarországi diákok rendre tarolnak, hiszen már csak a magyar nyelv oktatása is sokkal erősebb, mint az országhatáron kívül, s hozzájuk képest egy kicsit hátrányban vagyunk a kétnyelvűség miatt – meséli tapasztalatait a tanárnő.

Ennek ellenére a különdíjat is nagy eredményként élik meg a diákok, s a vajdaságiak ezúttal sem jöttek haza üres kézzel, ugyanis Sebastian Áron, az Október 10. iskola ötödikes tanulója is kapott különdíjat. A döntőn már egészen komoly feladatok vannak, s nagy felkészültséget igényelnek. Nemcsak a diákok, hanem a tanárok is sokat tanulnak a felkészülés alatt, és a tanulók sikere kicsit az ő sikerük is. Éppen ezért a verseny keretében a felkészítő tanárok munkáját is értékelik, s azok, akiknek már négy tanulója eljutott a budapesti döntőre, arany oklevelet kapnak, így az idén Smit Surányi Mária, a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj iskola, és Detki Gyöngyi, a kanizsai Jovan Jovanović Zmaj iskola tanárnőjének munkáját díjazták arany oklevéllel. Azok a tanárok pedig, akiknek több mint tizenegy diákja került be a döntőbe, gyémánt oklevélben részesülnek, s az idén Körmendi Aranka magyartanárnő megkapta ezt az elismerést, mely, mint mondja, hatalmas megerősítés neki abban, hogy jó úton halad.

Nem az elismerésért csináljuk, de nagyon fontos, hogy a mi munkánkat is értékelik, azt, hogy mi is hozzáadunk valamit a dologhoz. Az elismerés pedig nemcsak a tanárt tölti el jó érzéssel, hanem az ott lévő diákok is érzik, hogy ez egy közös munka eredménye – mondta a tanárnő.

Szerző (Forrás)
s.l., Magyar Szó
Többi hír
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat
A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezés
Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása