Ugrás a tartalomra

A táblán nemsokára megjelenik: Tiszakálmánfalva

Ismét Tiszakálmánfalva lett az Újvidék melletti Budiszava hivatalos magyar neve – egyebek mellett erről is döntöttek a Magyar Nemzeti Tanács hétfői ülésén. A helyi magyarság indítványozását a Vajdasági Magyar Szövetség és a jelenlegi MNT is támogatja.

Hosszú évtizedek után ismét Tiszakálmánfalva lett a 131 éves falu hivatalos magyar neve. Az Újvidék melletti település megnevezése az évtizedek során többször is változott – attól függően, hogy éppen magyar vagy szerb országrész volt a Vajdaság. Legutóbb a Budiszava nevet kapta. A mostani változtatást a helyi lakosok először 10 évvel ezelőtt kérelmezték. Kiss Gyula: „Az előző nemzeti tanácshoz három ízben folyamodtunk ezzel a kérdéssel, amikor sajnos nem fogadták el javaslatunkat. Én gondolom, hogy ez egy áttörés volt, és az új nemzeti tanács összetételében volt hajlandóság a meghallgatásra, az érveknek a felállítására és tárgylására erről a témáról.”

Most még csak a Budiszava felirat olvasható a település helységnévtábláján, de remélhetőleg a közeljövőben a Tiszakálmánfalva név is szerepelni fog rajta. A szerb-ajkú közösség is pozitív véleménnyel van a mostani határozatról. Bojana Daničić tanár: „A Tiszakálmánfalva elnevezés nem idegen számomra, mert kiskorunk óta ismerjük a hagyományokat és azt, hogy a kezdetekben a falu milyen nevet viselt. Amikor a gyerekek környezetismeretből a falu alapításáról tanulnak, már akkor megismerik, hogy ez volt a neve. Véleményem szerint a települést Budiszavának kell nevezni cirillül és latinul is, valamint Tiszakálmánfalvának is, hiszen ez az eredeti neve.”

A falu eredeti magyar nevének visszaállítását a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács is támogatta. Hajnal Jenő, az MNT elnöke: „Olyan példa, amely arról szól, hogy közösségek, ha összefognak, ha a közösségek azt akarják, hogy a magyarságukban megerősödjenek, akkor a Nemzeti Tanácsnak ebben oda kell állnia. És nem kell megkérdőjelezni, megkérdezni azt, ahogy ez el is hangzott, hogy hányan és kik támogatták. Annyira egyértelmű. 131 évvel ezelőtt egy települést alapítottak Budiszava erdő közelében, elnevezték Tiszakálmánfalvának.”

A település hivatalos magyar nevének elfogadása után az első lépés a helységnévtábla lecserélése lesz. Ez már Újvidék város hatáskörébe tartozik.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP