Ugrás a tartalomra

A szociális védelem éve lesz 2018

Az idén tervdokumentációk előkészítésére, jövőre a munkálatok kivitelezésére fordítanak jelentős tartományi támogatást – Most 43 millió dinárt hagytak jóvá

A mögöttünk álló egy év alatt összesen 150 millió dinárt fordított a tartományi kormány az általa alapított idősek, fogyatékossággal élők vagy fiatalkorúak felkarolásával foglalkozó szociális intézmények támogatására.

Az adatot Predrag Vuletić tartományi szociális-, népesedéspolitikai és nemi egyenjogúsági titkár ismertette a vajdasági kormányban megtartott találkozón, melyen újabb támogatásban részesítették a szóban forgó intézményeket. Ezúttal csaknem 43 millió dinárt hagytak jóvá fejlesztési projektumok műszaki kivitelezési dokumentációjának elkészítésére és az építési engedélyek beszerzésére.

Mint azt Vuletićtől megtudtuk, a szociális intézmények a támogatással együtt egy kötelezettséget is magukra vállaltak: az év végéig el kell készülnie a projektumok dokumentációjának és be kell szerezni az engedélyeket is, hogy a következő év azonnal a kivitelezéssel indulhasson és a befektetés megvalósításáról szóljon. A most kiosztott összesen 43 millió dinár mellett 85 milliót fordítottak még közvetlen beruházások elvégzésére, s 20 milliót különféle tevékenységek, programok finanszírozására.

A 2018-as év a szociális védelem és a további nagyméretű beruházások éve lesz, értékelte a sajtónak nyilatkozva a titkár.

Az aktuális keretből a legmagasabb értékű támogatást a veterniki fogyatékossággal élő fiatalok és gyermekek otthona kapta, 12,7 millió dinárt nyertek a lezárult pályázaton.

Ana Vila, az intézmény vezetője lapunknak nyilatkozva arról számolt be, hogy számos újítás, elképzelés vár ott megvalósításra. Műszaki és technológiai kivitelezési dokumentációt kell készíttetniük annak érdekében, hogy a 18 hektáron működő központ területén a bentlakók védelmét és biztonságos közlekedését szolgáló eszközöket szereljenek fel.

Emellett építési munkálatok végrehajtását, felújításokat, vízvezeték-szerelést és a fizioterápia céljait szolgáló berendezések vásárlását is tervbe vették annak érdekében, hogy az intézmény még magasabb színvonalú ellátást biztosítson a pácienseknek. Dr. Ricz György, az óbecsei Gerontológiai Intézet igazgatója arról számolt be a Magyar Szónak, hogy a szociális védelem szférájában jelenleg folyamatban van egy hitelességfelmérési, működési engedély-odaítélési folyamat, mely számos felújítást, eszközbeszerzést igényel. 

A különféle pályázatokon történő sikeres szereplés érdekében szükség van a megfelelő tervek előkészítésére, mondta Ricz.

– A licenc megszerzéséhez szükségünk van az egyik létesítményünkben a lift renoválására, egy másik objektumunkban, Péterrévén pedig egy mozgólépcső felszerelésére mutatkozott igény. Az ezekre a befektetésekre vonatkozó projektumok elkészítéséhez kértünk és kaptunk most segítséget – számolt be a részletekről az igazgató.

Az óbecsei központ 974 ezer dináros támogatásban részesült. Másfél millió dinárt hagytak jóvá a bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet számára, Majláth Béla igazgatótól megtudtuk, tervben van a lakóépületekben a fürdőszobák felújítása és teljesen új konyhai részleget is ki szeretnének építeni. A tűzjelző rendszer terveit is elő kell készíteni.

– Ez a másfél millió dinár gyakorlatilag fedezi a tervezési költségeket. Nagy segítségnek számít, maga az összeg is mutatja, mekkora tehernek számítanak egy szociális intézmény esetében ezek a tételek. Az érdemi beruházás, a valódi munka pedig még csak ezután következik – közölte Majláth, aki meggyőződésének adott hangot, hogy az év végéig sikerül teljesíteni a titkárság elvárását és készen áll majd minden tervdokumentáció.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír