Ugrás a tartalomra

Szivárvány alatt

A kishegyesi Kátai-tanyán zajlott le augusztus 11-étől 17-éig a 25. Szép Szó Műhely 49 általános és középiskolás, valamint egyetemista részvételével.

Az emlékezést sokan, nem kis malíciával, nosztalgiázásnak nevezik. Én úgy vélem azonban, hogy ez ugyanolyan fontos, mint a gondolkodás. Hiszen ennek révén vannak földi életünknek idő- és térbeli koordinátái: tudunk hátra és előre nézni a MOST pillanatában.

Az emlék ugyanúgy elválaszthatatlanul hozzánk tartozik, mint testünkhöz az árnyék... Egyszer volt, hol nem volt... Hogyan jött létre a Szép Szó Versmondó Műhely?
Kellett hozzá egy rendszerváltás, kellett egy öntudatra ébredés, kellett a dac…

1991-ben a Vajdasági Magyar Nyelvművelő Egyesület jóvoltából először juthattunk el a Szatmárnémetiben (Romániában) megtartott II. Gellért Sándor Vers- és Prózamondó Versenyre… Télen, egy fűtetlen Fiat kombiban. A határőröknek szánt pálinkát mi ittuk meg útközben, hogy valamicskét felmelegedjünk. De sajnos a tartalékként őrzött Marlboro-csomag sem juttatott előbbre bennünket a több kilométer hosszan várakozó gépkocsisorokban.

A YU országjelzés láttán többen is leköpték az autónkat, de a senki földjén sétáló Mikulás cukorkával kedveskedett nekünk… Lehet, hogy itt kezdődött minden. A szatmárnémeti Harag György színtársulat színpadán, ahol nagy sikert arattunk. Mínusz 25 fokos hidegben furikáztunk hazafelé, Urbán Kecsenovics Mária ötpercenként a körmével kapargatta a sofőr ablaküvegére ráfagyott vékony jégréteget. De boldogok voltunk.
1992. április 4-én Bella István költő elnökletével a III. Országos Berzsenyi Dániel Vers- és Prózamondó Verseny délvidéki elődöntőjét tartottuk meg a szabadkai középfokú zeneiskolában. S büszke, nagyon büszke voltam arra, hogy az azóta már megboldogult költőóriásunk dicsérő szavaival kelhettem útra a döntőbe, Marcaliba Korhecz Imola társaságában...

Nagy megpróbáltatás és megméretés volt ez a szemle mindkettőnk számára, hiszen először mutatkozhattunk be határon túli magyar versmondóként Magyarországon. S ez az otthonról hozott kéretlen „batyu” nagy súllyal nehezedett a vállunkra. A legtöbb versmondó kolléga a gratuláció után ugyanis azt kérdezte: „Hol tanultatok meg ilyen szépen magyarul?”
1992. június 20-án a Bihari Irodalmi Társaság jóvoltából nálunk, Kikindán is tartottak selejtezőt a XVII. Bihari Vers- és Prózamondó Versenyhez, melynek a Berettyóújfaluban megtartott döntőjébe többen is eljutottunk: Kalmár Zsuzsa, Korhecz Imola, Raffai Boglárka és jómagam. A hétvégi táborral összekötött műhelymunka alkalmával mélyült el barátságunk az anyaországi szavalókkal, akik ígéreteikhez híven a továbbiakban sem feledkeztek meg rólunk. Általuk jutottunk el sok-sok anyaországi vetélkedőre. Például az I. Csengey Dénes Vers- és Prózamondó Versenyre, Nagykanizsára, 1993. április 17-én.

Fényes, új szelek lobogtatták a nemzetpolitika szent zászlaját... A vetélkedő nagydíját vajdasági versmondónak(!), a zentai Domány Zoltánnak ítélte oda a zsűri. No, lett is botrány! Az utólagos sajtóviták és kommentárok kereszttüzében — dacból — alakítottuk meg hát 1994 augusztusában Tóthfalun a Vajdasági Magyar Fiatalok Versmondó Műhelyét. Majd mi megmutatjuk...!
Az első Szép Szó Műhelybe 70 fiatal jelentkezett — mindössze negyvenet tudtunk elhelyezni a plébánia konviktusában. Magyarországról Bartók László és Kalocsai Andrea (a Duna Televízió két munkatársa) sietett a segítségünkre, hogy kitanulhassuk a műhelyvezetés fortélyait. Kalocsai Andrea — Kaló mesélte, hogy a röszkei határátkelőn átjutva hatalmas viharba keveredtek. Féltek is, hogy eltévednek...

De Tóthfalunál kiderült az ég, és egy gyönyörű szivárvány alatt futott át az autójuk. Isteni jel volt?! Máig sem tudom.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Molnár Krekity Olga
Többi hír