Ugrás a tartalomra

Szerbia számíthat Magyarország támogatására

A magyar és a szerb parlament elnökei találkoztak az Országházban

Szerbia európai uniós csatlakozási folyamatáról is tárgyalt szerdán az Országgyűlés elnöke a szerb parlament vezetőjével. Kövér László az Országházban fogadta Nebojša Stefanovićot, a tárgyalásokról a találkozót követően tájékoztatták a sajtót.

Az Országgyűlés elnöke elmondta: ahogy a keddi, nyugat-balkáni parlamentek házelnökeinek konferenciáján is megerősítették a résztvevők, a térség államainak közös érdeke, hogy Európa újraegyesítésének folyamata befejeződjék azzal, hogy minden európai állam a közösség teljes jogú tagjává válik. Kövér László hangsúlyozta: Szerbia ebben számíthat Magyarország támogatására és tapasztalataira is támaszkodhat.

A találkozón szó volt a nemzeti kisebbségek problémáiról is, amelynek megoldásában új szakasz kezdődött azóta, hogy a két ország államfője megállapodott egy megbékélési folyamat elindításában.

Ez lehetővé teszi, hogy a történelem, nem elfelejtve, de nem is egymás ellen értelmezve, a helyére kerüljön – hangsúlyozta Kövér, aki szerint ezt követően egyre inkább a jövővel foglalkozhat a két ország. „Ez összeköt bennünket a múlt azon periódusaival, amikor az együttműködés és az egymás mellett küzdés volt osztályrésze szerbeknek és magyaroknak egyaránt.”

Stefanović háláját fejezte ki azért a segítségért, amelyet a magyar parlamenttől, annak bizottságaitól és szakértőitől kap országa az európai uniós csatlakozási folyamat során. Mindezek mellett a mezőgazdaság területén tartotta fontosnak a magyar szakemberek támogatását, és jelezte, bízik abban, hogy a jövőben is számos területen marad fenn élő kapcsolat a két ország között.

Stefanovićot fogadta Martonyi János külügyminiszter és Rogán Antal, a fideszes parlamenti képviselőcsoport vezetője, továbbá találkozott a magyarországi szerbek képviselőivel is.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, MTI, Beta
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks