Ugrás a tartalomra

Szerbia nem marad magára

Hétfő délután 17 ország mentőosztaga dolgozott együtt szerbiai kollégáival az árvíz sújtotta területeken

Kristalina Georgieva, az Európai Unió katasztrófákért és humanitárius segélyekért felelős biztosa arról biztosította Szerbiát, hogy az ország egymilliárd euróra számíthat az EU Szolidaritási Alapjából (EUSZA). Szerbia tagjelölt ország, amely megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat és ennek alapján évi egymilliárd euró illeti meg ebből az alapból.

Az alapot az EU a 2002 nyarán, a Közép-Európát ért súlyos áradásokat követően hozta létre. Azóta 56 esetben járt el különféle katasztrófahelyzetekben: árvizek, erdőtüzek, földrengések, viharok és aszályok alkalmával.

Az EUSZA az unió tagállamainak és a csatlakozási tárgyalásokat folytató országoknak nyújthat anyagi támogatást jelentős természeti katasztrófa esetén, akkor, ha a katasztrófa okozta közvetlen kár összértéke meghaladja a 2002-es árakon számított 3 milliárd eurós összeget, illetve az ország bruttó nemzeti jövedelemének 0,6%-át – amennyiben ez utóbbi nem haladja meg a 3 milliárd eurót.

Georgieva nyilatkozatából az is kiderült, hogy Štefan Füle bővítési biztos az IPA-alapokból is megpróbál pénzt szerezni Szerbiának, hogy az ország szanálhassa az árvízkárt.

Az EU azonnal reagált Szerbia segélykérésére és több nagy kapacitású vízpumpát, helikoptereket, mentőcsónakokat, víztisztító berendezéseket és mentőosztagokat küldött az országba, hangsúlyozta Georgieva.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetétől az első szállítmány hajnalban érkezett meg Belgrádba. Az ENSZ áramfejlesztőket, szivattyúkat és mentőcsónakokat küldött. Az ENSZ második küldeménye, amelyben élelmiszer és palackozott víz volt, délután érkezett meg. Azerbajdzsán 400 ezer euró értékben küldött humanitárius segélyt, az albán kormány pedig 50 tagú mentőosztagot irányított Szerbiába és Bosznia-Hercegovinába. Az Egyesült Arab Emírségek 10 millió dollár donációt helyeztek kilátásba. Franciaországból éjszaka egy negyven tagú mentőosztag érkezett, több mentőcsónakkal, vízpumpával és a többi szükséges felszereléssel. délután mintegy 17 ország, egyebek mellett Bulgária, Németország, Oroszország, Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Magyarország, Csehország, Fehéroroszország, Macedónia és Montenegró mentőosztaga dolgozott együtt szerbiai kollégáival. Helikoptert Magyarországról, Németországból, Svájcból és Macedóniából is küldtek. A mentésben az EULEX részéről is részt vett egy osztag. Oroszországban délután terveztek elindítani egy újabb repülőgépnyi humanitárius segélyt Szerbiába. A mentésre két újabb helikoptert is kilátásba helyeztek az orosz illetékesek.

Élelmiszer, palackozott víz, tisztálkodási cikkek, kisbabaétel és ruhanemű az Ausztriában és Németországban élő szerbektől is érkezett. A szerbek egyesületei a diaszpórában folytatják a gyűjtést, több rendeltetésszerű számlát is nyitottak, amelyre a segíteni kívánók befizethetik támogatásukat. A szerb külügyminisztérium az összes diplomáciai külképviseletet megbízta, hogy nyisson rendeltetésszerű számlákat. A PayPal rendszerben Brüsszelben egy globális számlát nyitottak ebből a célból, erre a világ 193 országából lehet befizetni. Az így befolyó pénz a szerb kormány rendeltetésszerű számlájára kerül.

Nem csak külföldről érkezik segítség Szerbiába, a szolidaritás az országban is elismerésre méltó. A Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége (SSSS) felszólította tagságát, hogy pénzzel, vagy a támogatás egyéb más formáival segítsék az árvíz áldozatait. Az SSSS munkatársai már közölték, hogy egy napidíjnak megfelelő összeget különítenek el, amelyet egy most megnyitandó, rendeltetésszerű számlára fognak befizetni. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat munkatársai havi bérük egy részéről mondanak le. A Belgrádi Egyetem Fogorvosi Kara kétmillió dinárral kívánja segíteni az árvízkárosultakat. A Delta Holding összes munkatársa lemond egynapi béréről a károsultak javára.

A Delhaize Srbija 20 ezer tonhalkonzervet, 3,5 tonna kenyeret és 10 ezer liter tartós tejet küldött az árvíz sújtotta területek lakosságának. A Delhaize Srbija az elmúlt napokban összesen 20 tonna élelmiszert adományozott. A Philip Morris 75 ezer amerikai dollárt fizetett be a rendkívüli helyzetek esetében felelős központnak. A Laguna kiadóház egymillió dinárt adományozott, a Lemić Group egy nyergesvontatónyi palackozott vizet, a Pionir édességipari vállalat pedig 6,8 millió dinár értékben küldött segélyt a károsultaknak. A Vöröskereszt Szerbia-szerte folytatja a gyűjtést és folyamatosan továbbítja a segélyt a befogadóközpontokba.

Szerző (Forrás)
P.E., Magyar Szó
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP