Ugrás a tartalomra

Szenteleky Napok Szivácon – ünnepség és díjátadá

Díszüléssel és rajzkiállítással kezdődött az idei Szenteleky Napok Szivácon. A rendezvénynek a helyi művelődési egyesület adott otthont. A költők, írók, publicisták sorában sok fiatal is megjelent. A rendezvényen két díjat is átadtak.

Sok fiatal és idősebb költő, író, irodalmár gyűlt össze Szivácon, hogy méltón megemlékezzen Szenteleky Kornélról, a vajdasági magyar irodalom neves alakjáról. Átadták a híres egyéniség nevét viselő Irodalmi Díjat és a Bazsalikom Műfordítói Díjat. Az elsőt a bírálóbizottság egyhangúan Faragó Kornélia egyetemi tanárnak, a Híd folyóirat főszerkesztőjének ítélte oda. Bányai János, a bírálóbizottság elnöke elmondta, Faragó Kornélia a pályája során olyat tett, amire eddig még nem volt példa a vajdasági magyar irodalomban. „Megszervezte a Híd Kör fiatal írók csoportosulását, azokat a fiatalokat, akiket közölt is a folyóiratban, akiknek körébe tartoznak a műfordítók, így aztán a műfordító díjat is egyértelműen Orovec Krisztinának ítéltük oda.”

Faragó Kornélia, főszerkesztő, Híd folyóirat: „Igen ritka dolog az, hogy az ember a tanítványával együtt vesz át egy díjat. Mondjuk ő a fordítói díjat vette át, de ő egy terméke annak a munkának, amit én végeztem, hiszen ő ma már egy elismert műfordító, kétszeres Babits Mihály ösztöndíjas műfordító, és amint hallották, több kötete jelent meg.”

Az ünnepségen felléptek a helyi és a környékbeli művelődési egyesületek kórusai, a közönség pedig Tarkó János fiatal művész festménykiállítását is megtekinthette. Virág Gábor, a Szenteleky Napok Tanácsának elnöke. „Az egyik előadásban hallottuk, hogy milyen fontos, a különböző művészeti ágak közötti együttműködés, mert én, mint egy kiadó vezetője elmondhatom, hogy nagyon sok képzőművészt alkalmazunk, akik nagyon fontosak ahhoz, hogy egy-egy könyv megszülessen.”

A rendezvényt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is megtisztelte. „Ide visszatérve az ember mindig azokat a friss gyökereket keresi, amelyből a két háború között kibontakozhatott az az irodalom, amelynek ma már őrzői, védői és valamilyen módon továbbvivői kell, hogy legyenek azok a fiatal írók, alkotók, akik azokból a gyökerekből szeretnének táplálkozni.”

A díjátadó gála után az egybegyűltek megkoszorúzták Szenteleky Kornél és Mladen Leskovac emléktábláját, valamint elhelyezték a kegyelet virágait az író sírjánál.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát