Ugrás a tartalomra

Szent István-napi ünnepség Óbecsén

Óbecsén minden évben két napon át ünneplik Szent István napját. A programok tegnap este kenyérszenteléssel egybekötött ünnepi szentmisével kezdődtek, és ma éjfélig tartó utcabállal érnek véget. Az ünnepséget a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezte.

A Csongrádi Fúvószenekar évek óta visszatérő vendégfellépője az óbecsei ünnepségnek. A testvérváros muzsikusai mindig örömmel tesznek eleget a kultúrkör meghívásának. Kovács Attila, vezető, Csongári Fúvószenekar: „Nem vagyunk ahhoz hozzászokva,hogy 3-4-5 ezer, mikor hányan hallgatnak bennünket, mert az fantasztikus élmény, amikor ennyi ember hallgat bennünket.”

Az alsóvárosi Páduai Szent Antal templomban megtartott, kenyérszenteléssel egybekötött ünnepi szentmise után a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör előtt tartották meg a műsort. Ünnepi beszédet Nyilas Mihály tartományi titkár mondott.
Nyilas Mihály, tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár: „Ez az ünnep alkalom, hogy gazdag nemzeti történelmünkből példát merítsünk. Erősítsenek meg minket hitünkben és szándékunkban történelmünk dicsőséges és nehéz időszakai, utat mutatva és lelki erőt nyújtva jelenünk alakításához, jövőnk megteremtéséhez.”

Az ünnepi műsor és a koncertek előtt Kinka Erzsébet, az óbecsei képviselő-testület elnökhelyettese megszegte a felszentelt kenyeret.
Kinka Erzsébet, elnökhelyettes, óbecsei képviselő-testület: „Szent István ünnepe szorosan összekapcsolódik az új kenyér ünnepével. Ezért ez a nap a mindennapi kenyér, a kenyeret teremtő ember és a termőföld ünnepe is. A magyar ember mindenkor életnek nevezte a búzát, a legfontosabb kenyérnövényünket.”

A tegnapi programok tűzijátékkal és táncházzal zárultak, a maiak pedig utcabállal érnek véget.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP
A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete hétfő este adta át a községi választási bizottságnak a valamivel
A VMSZ teljes, 29 fős listával indul a választáson Adán