Ugrás a tartalomra

Svéd befektetők Szabadkán

A svédországiak a fémipar, az építőipar és a mezőgazdaság iránt érdeklődnek

Kétnapos látogatásra érkezett városunkba egy svédországi delegáció, azaz Sandviken község képviselői és küldöttségük, valamint Christer Asp, Svédország belgrádi nagykövete. A látogatás elsődleges célja az volt, hogy megismerkedjenek Szabadka gazdasági lehetőségeivel, erősítsék a már meglévő gazdasági kapcsolatokat és újabbak alakuljanak ki, valamint hogy megtekintsenek néhány itt működő céget.

Christer Asp a sajtó képviselőihez szólva elmondta, nagy örömére szolgál, hogy ismét Szabadkán járhat, ezúttal a sandvikeni delegációval, amely várost Svédországban ipari központként tartják számon. Mint rámutatott, az utóbbi időben észrevehetően megnőtt a külföldi vállalatok érdeklődése Szerbia iránt, melynek oka, hogy Szerbia nagy lépést tett az Európai Unióhoz való csatlakozás felé, amit a svéd kormány is támogat.

– Reméljük, hogy nő az érdeklődés a szerbiai és más uniós régiók közötti gazdasági együttműködés iránt, és ilyen szempontból kell nézni ezt a látogatást is. A svéd delegáció nem véletlenül jött Szabadkára, látható, hogy ez a régió milyen gyorsan fejlődik, s reméljük, hogy lesznek további ehhez hasonló látogatások is, melyek meghatározzák gazdasági és szociális együttműködésünket, s a sandvikeni cégek képviselői partnerekre találnak itt.

Dragi Vučković, az észak-bácskai körzet vezetője szerint ez a legegyszerűbb és legkonkrétabb mód a szerb kormány integrációs politikájának lefolytatására. Mint elmondta, a találkozó célja, hogy közvetlen együttműködés jöjjön létre, s mindez csak akarat kérdése. A kétnapos látogatás alatt sok vállalkozónak lehetősége lesz közvetlenül tárgyalni a svéd gazdasági szektor képviselőivel.

Maglai Jenő polgármester elmondta, egy szabadkai küldöttség tavaly már járt Sandvikenben, melyek során kialakult egy együttműködés, s örömét fejezte ki, hogy a svéd nagykövetség is fontos eseménynek tartja azt, hogy most a svéd delegáció jött el Szabadkára, melyet a nagykövet jelenléte is igazol.

– Ezt a találkozót Szabadka város önkormányzata, az észak-bácskai körzet és a Körzeti Gazdasági Kamara szervezte meg közösen, s remélem, hogy közreműködésünkkel létrejöhet konkrét együttműködés is a két önkormányzat között, gazdasági jellegű projektumok is megvalósulhatnak, s hogy néhány hónapon belül eredményekről számolhatunk be – nyilatkozta a polgármester.

Slobodan Vojinović, a szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara elnöke úgy fogalmazott, ez a találkozó azt mutatja, hogy a politika és a gazdaság együtt dolgozik.

– A fémmegmunkálási szektor, az építészet és a mezőgazdaság olyan területek, melyek után a svéd vállalkozók érdeklődnek. Több tíz cég, vállalat képviselőivel találkoznak a svéd partnereink, s mi szeretnénk megmutatni nekik mindazt, ami itt jól működik, valamint megtalálni azokat a pontokat, ahol az együttműködést bővíteni lehetne – mondta a kamara elnöke.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, s.l.
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP