Ugrás a tartalomra

Stabil szerveződésekre, elvekre, tiszta jövőképre van szükség

Plohl Edvin, a topolyai községi képviselő-testület elnöke nyilatkozott lapunknak

Plohl Edvin beszélgetésünk elején elmondta, hogy 2012-ben történt képviselővé választásakor fogadott esküje szerint, tiszteletben tartva a törvényeket, a polgárok érdekei által vezérelve végzi tevékenységét. Becsületesen és részlehajlás nélkül. Ezek  azok az alapelvek, amelyek mellett nem lehet elsiklani.

– 2009 végétől a bajsai helyi közösség titkáraként dolgoztam, 2010-től a VMSZ helyi szervezetének elnökekeként látom el feladataim. A tagság száma megduplázódott azóta, jelenleg 150-en vannak a helyi szervezetben. Mint a helyi közösségi titkár korábban kétezer polgárt képviseltem, tavaly december közepétől pedig 35 000 embert esetében teszem ugyanezt. Nagy felelősséggel járó feladatként tekintek a munkámra. Minden eddigi funkcióm esetében felkéréssel kerestek meg az illetékesek. Új megbízatásom első hónapjait arra szántam, hogy megismerkedjek a fennálló helyzettel és lehetőségekkel, feltérképezzem, mit lehet tenni a közösségért. Kétszer tettem hivatalos látogatást Topolya község helyi közösségeiben, jártam a szociális-védelmi központban, a Topolyai Vöröskeresztben, az egészségházban. Kisimre Szerda Anna tanácstaggal közösen kerestük fel a könyvtárat, a Művelődési Házat. Szerepet vállaltam a városnapi rendezvénysorozat szervezésében is, jelenleg a többi között Domány Dudás Diana tanácstaggal ún. leader csoportok alakításán is dolgozunk, ami a kistérségi fejlesztési projektum szempontjából fontos. Az elmúlt két hónapban községünket Orahovicán, Jánoshalmán és Szentesen képviseltem – nyilatkozta, majd körvonalazta, mely feladatok tartoznak a testületi elnök hatáskörébe:

– A kkt-elnök megszervezi a testület munkáját, összehívja annak üléseit, elnököl és más teendőket végez, melyek a vonatkozó törvény és a község statútuma által meghatározottak. Együttműködést alakít ki a kkt munkatestületeinek és képviselőcsoportjainak elnökeivel, valamint Topolya község elnökével és a községi tanáccsal is. Minden segítséget megkapok a titkáromtól, Nikolovics Elzától és helyettesemtől, Jovan Jeremićtől is, jó az együttműködésem a korábbi kkt-elnökkel, Fazekas Róberttel. Gondoskodom a munka nyilvánosságának megvalósulásáról, aláírom a testület által hozott aktusokat. Állandó munkaviszonyban, teljes munkaidőben végzem elnöki megbízatásom. Különös hangsúlyt fektetek a polgárokkal való kommunikációra. Jelen vagyok pl. a polgármesteri fogadóórán is, amely csütörtökönként 7.30-tól van.

Hány képviselő alkotja a községi képviselő-testületet? Kik alkotják a hatalmi többséget, és kik politizálnak ellenzéki pozícióból?

– A topolyai községi képviselő testületet 41 képviselő alkotja, 29-en a hatalmi koalíció részeként, 12-en pedig ellenzéki pozícióból politizálnak. A hatalmi koalíciót a VMSZ (17), a SZSZP–SZENYP–Esz (4), a Szerb Haladópárt (6), a DP (1) és 1 független jelölt alkotja, az ellenzéket a VSZL 4, az Egyesült Nyugdíjasok és Társadalmi Igazságosság csoportja 3, a Dr. Hadzsy János Polgári Csoport szintén 3, a Szerb Szociáldemokrata Párt pedig 2 képviselővel. Mióta magam is képviselő vagyok, azt tapasztalom, hogy nagy mértékű a fluktuáció, amely jelenség mértéke meglátásom szerint abnormális. Olyan frakciócsoportok is vannak, amelyek nevüket és tagjaikat is folyamatosan változtatták az elmúlt időszakban. Huszonkilencszer történt pozíciócsere az elmúlt három évben a testületen belül. Stabil szerveződésekre van azonban szükség, elvekre, tiszta jövőképre, nem ilyen jellegű mozgásokra. Az instabil szerveződésekbe csoportosuló képviselőknek a munkához való hozzáállását komolytalannak minősítem.

Mostanáig három testületi ülésen elnökölt. Hogyan értékeli ezeket a munkaüléseket, a képviselők feladatvégzését?

Arra lehet következtetni, sajnos nem minden képviselő tanulmányozza át a neki kézbesített testületi ülésre vonatkozó anyagot. Előfordul, hogy az ügyrenddel sincsenek teljes mértékben tisztában, nem tartják be azt. Sokszor rendre kell utasítani egyes képviselőket, jelezni, ki, mikor juthat szóhoz, sőt egymás sértegetése is előfordul. Ez ügyben is szeretnék rendet teremteni. Biztosítani szeretném a kkt munkájának a törvényesség mellett a nyilvánosságot. Az utóbbi arra vonatkozik, hogy biztosítani szükséges a sajtó jelenlétét az üléseken és minden dokumentum internetes elérhetőségét. A célom, hogy a politikai támadásokat váltsák fel a konstruktív hozzászólások. Szeretném hatékonyabbá tenni a kkt és a szolgálat munkáját is.

A testület hatáskörébe tartozik a község fejlesztési programjának meghozatala is.

– Egyenlő arányban kell a várost és a falvakat fejleszteni. Úgy gondolom, új korszaknak kell elérkeznie a politizálásban. Jelen van az elszegényedés, az elkeseredettség, a munkanélküliség a lakosság körében. Nyilvánvaló, hogy a község direkt módon nem tud munkahelyeket teremteni, de feltételeket, amelyek hozzásegítenek újak nyitásához, igen. Egyike ezeknek az ipari park, amely immár száz százalékban önkormányzati tulajdon. Vonzóvá kell tenni a befektetők számára. Ahhoz, hogy Topolya község fejlődni tudjon, be kell fejezni, le kell zárni az évek óta húzódó projektumokat: a Vénusz-ügyét, a diákotthon kérdését, a színház, a hotel problematikáját. A terek befejezésére is összpontosítani kell, csakúgy, mint a Topolyai-tó státuszának véglegesítésére. Nyilvánvaló, hogy ezt nagyon rövid idő, egy év alatt nem lehet teljes mértékben rendezni, de, ha az emberek bizalmat szavaznak számunkra a jövőben is, azon fogunk dolgozni, hogy megvalósulhassanak – fogalmazott Plohl Edvin.

Szerző (Forrás)
Sz.A., Magyar Szó
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP