Ugrás a tartalomra

Sok van, de nem jó a minősége

Sokáig elhúzódott a cukorrépa betakarítása Vajdaságban. Rekordtermést jegyeznek a gazdák, sok helyen 60-90, sőt 100 tonnás hozam is volt, ám a várt jövedelem elmaradt. A gazdák számításait a feldolgozóipar húzta át.

Elvétve, de még találni cukorrépa-hegyeket a parcellákon. Ezt a nyersanyagot már nem dolgozzák fel. Hiába volt nagy termés – néhol hektáronként 100 tonna is –, a gazdák mégis elégedetlenek. A gyár, a betakarítás előtti napokban, hivatkozva az uniós cukorár zuhanására, megváltoztatta a szerződésben foglaltakat, és 30-40 százalékkal alacsonyabb árat szabott meg a nyersanyagért. A veszteséget a cukortartalommal mutatta ki a feldolgozóipar. A gazdák elkeseredettek. Soltis Ferencs, Óbecse: „13,7 az egyik nap, a másik nap meg 12,8 egy és ugyanazon parcelláról, mert két nap szállítottuk el a földről.”

Egyes termelőknél már az első répa-termelési próbálkozás kudarcba fulladt. A feldolgozó által felmutatott 10,52 százalékos cukortartalom mellett hatalmas veszteséget könyvelnek el. „Amikor vágtuk a répát, piros volt, tehát volt benne cukor. Tehát hiába termett annyi, a cukortartalom elvitte a termést, úgyhogy a termelést totál mínusszal zártam, mivel bérbe tartom a földet, a bér az elment meg még plusz olyan ezer euró veszteségem lett” – panaszkodott az óbecsei Sinkovics Csaba.

Az óbecsei termelők egyhamar nem terveznek cukorrépát vetni. A termelésszervező azonban máshogy látja a helyzetet. Gortva Imre: „Nem szabad teljesen elállnunk a cukorrépa vetésétől, és most nem a feldolgozó iparnak szurkolok, hanem a mi megmaradásunknak is, ugyanis a cukorgyárakat ezzel a módszerrel, ha nem vetünk, könnyen be tudjuk zárni, ellenben, ha jobb időknek nézünk esetleg elébe, akkor nehezen tudjuk őket kinyitni.”

A kistermelők most tehetetlenek, hiszen az olasz, a görög és a szerbiai cukorgyárak egyöntetűen határoztak arról, hogy a cukorpiac beomlása miatt keletkezett veszteség terhét a termelőkre hárítják. A termelés-szervező azt tanácsolja, a jövőben a feldolgozótól garantált feltételeket kell kérni, különben a nyersanyagtermelés és a feldolgozóipar is megszűnhet a vidékünkön.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt