Ugrás a tartalomra

Program Balassi Bálint tiszteletére Bácsfeketehegyen

Bálint nevezetedben ki voltál, Balassa? Ezzel a címmel rendhagyó reneszánsz hangulatú előadást hallgathattak vasárnap a bácsfeketehegyi református templomban az istentisztelet résztvevői. A programot a Balassi Bálint emlékév tiszteletére rendezték.

Régi korok magyar kultúráját, zenéjét, értékeit népszerűsíti a Tabulatúra régizene együttes. Póka Éva szabadkai származású színművésszel nem ez az első közös produkciójuk. István királyhoz kapcsolódó összeállításuk után most a Balassi emlékév apropóján a magyar költészet első klasszikusa előtt tisztelgett a formáció. Rossa Levente Bors, az együttes vezetője: „Jó néhány olyan dallam elhangzott, ami eredeti Balassi megjelölésből kikutatott dallam, mondhatjuk azt, hogy valahogy így gondolhatta Balassi.”

Vajdasági körútra érkezett a formáció a Balassi műsorral. A közönség korhű muzsikával és irodalmi szöveggel illusztrált anyagot láthatott. Póka Éva színművész: „Az, az érzésem, hogy azokat a gyerekeket, akik ezeket a műsorokat megnézik, megragadja őket az a zenei és irodalmi, jobban mint az órákon. Színesebben én azt gondolom, hogy minden generációban könnyebben megmarad.”

A bácsfeketehegyi református templomban helyet kapnak az építő, kulturális jellegű programok, emelte ki Csete Szemesi István, nyugalmazott református püspök. „Jó felé, egy nagyobb felé, egy igényesebb felé irányít bennünket. Nagyon-nagy áldás volt a jelenlétük.”

A műsor a Feketics Művelődési Egyesület szervezésében érkezett Bácsfeketehegyre. Pál Károly, az egyesület elnöke: „Közösségépítő és előremutató esemény volt. Annak a jelzése, hogy a magyar nemzet egy és ugyanaz. Nézzük ezt mai szemmel, nézzük ötszáz évvel ezelőtti szemmel, vagy nézzük egy előttünk álló generáció tekintetével.”

A Tabulatúra régizene-együttes Póka Évával további közös műsorokat tervez. Mátyás királyhoz és Zsigmond királyhoz kapcsolódó előadásokat is a színre szeretnének vinni.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben