Ugrás a tartalomra

Poklon deci u vrtiću u Vrbasu

Predstavnik mađarske vlade Ištvan Greža kaže da je cilj mađarske vlade da što više dece iz mešovitih brakova uči u vrtićima i školama sa nastavom na mađarskom jeziku.

Nakon 22 godine ponovo je pokrenuto odeljenje sa nastavom na mađarskom jeziku u vrtiću u Vrbasu. Na inicijativu roditelja, pokrenuta je mađarska grupa u vrtiću „Suncokret“ koju pohađa dvanaestoro mališana, koji potiču iz mešovitih brakova.

Jožef Dognar, potpredsednik lokalnog odbora SVM-a od februara je obilazio domove mađarskih porodica kako bi nagovorio roditelje da decu upišu u mađarska odeljenja.

Juče je predstavnik Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku mađarske vlade Ištvan Greža posetio mališane i doneo pozdrave i poklone od svoje vlade. Kao što je rekao: cilj mađarske vlade je da što više mađarske dece uči na svom maternjem jeziku, širom Karpatskog basena.

- Deca još naizmenično govore mađarski i srpski među sobom, ali uz nadu i veru u ovu inicijativu svakako možemo računati na podršku mađarske vlade, jer smo odlučili da želimo da u Karpatskom basenu što više dece iz mešovitih brakova započne svoje obrazovanje na mađarskom jeziku.

Želimo da se njihovo obrazovanje i završi na mađarskom bez obzira dokle stignu tokom svog školovanja. To je naš zadatak i naša obaveza, jer građanska vlada, kao što je to već više puta izrazila, računa na svakog Mađara, izjavio je Greža dodajući: cilj Mađarske je da pomogne Srbiji tokom evropskih integracija. Deca u vrtiću znače budućnost i u tom smislu ovo je pomoć prilikom procesa priključivanja.

Aniko Jeras, predsednica izvršnog odbora Nacionalnog saveta Mađara rekla je da su roditelji potražili NSM sa svojom molbom da se otvori mađarsko odeljenje u vrtiću u Vrbasu, a Nacionalni savet Mađara je za to dao moralnu, političku i materijalnu podršku.

Ne pomeže NSM samo u opremi novoj grupi u predškolskoj ustanovi, nego smo obećali roditeljima da ćemo o trošku NSM-a prevoziti decu svakodnevno do vrtića i nazad. Naravno, to je moguće uz donacije iz matice.

- Pored toga na nas će moći da računaju i kada se ponovo otvori mađarsko odeljenje u osnovnoj školi, jer je naš cilj da se što više dece školuje na maternjem jeziku.

Vrtić je naime svrsishodan samo ako ova deca i osnovnu školu počnu na mađarskom jeziku, ako osnovno obrazovanje završe na maternjem jeziku i ako srednju školu započnu na maternjem jeziku.

Znači i u tome ćemo biti partneri roditeljima, da sledećih godina zajednički pređemo put na čijem kraju će i ovde, u Vrbasu biti pokrenuta nastava na mađarskom jeziku, rekla je predstavnica NSM-a.

Juče su u Vrbasu deca u mađarskom odeljenju vrtića dobila igračke u vrednosti od 100 hiljada forinti. U predškolskoj ustanovi „Suncokret“ je za potrebe odeljenja privremeno predana jedna mala soba, a oprema je skupljena od ostalih grupa.

Dve vaspitačice, Margit Tegkaš i Agota Molnar će se baviti decom među kojima ima i mališana od dve godine a i onih starijih koji će već dogodine u školu. Među sobom, mališani još pričaju srpski, ali vaspitačice kažu da će im priče i pesmice pomoći u učenju jezika jer deca u ovom uzrastu veoma lako uče.

Janoš Dognar, potpredsednik vrbaškog odbora SVM-a, koji je u lokalu učinio najviše za otvaranje mađarske grupe u predškolskoj ustanovi, rekao je da će dogodine biti oko 20 mališana u vrtiću.

- Najmanje mesec i po dana sam posećivao porodice i hrabrio ih da decu upišu u mađarsko odeljenje, da im deca nauče mađarski. U Vrbasu je malo Mađara, moramo da učinimo nešto za sebe, za svoj opstanak. Mislim da smo uspeli time što je tih dvanaestoro dece ovde, mislim da smo učinili nešto za dobrobit, ne samo vrbaških Mađara nego i za Mađare u Vojvodini uopšte.

U Vrbasu je mađarski razred u osnovnoj školi ukinut tokom devedesetih godina, a kasnije je zamrlo i predškolsko obrazovanje na mađarskom jeziku. Sada troje dece viših razreda osnovne škole pohađa školu u Kuli na mađarskom jeziku. Njih NSM svakodnevno taksijem prevozi do škole.

Szerző (Forrás)
Mađar so
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP