Ugrás a tartalomra

Pihenőközpontot alakítanak ki a menekülteknek a magyarkanizsai vásártéren

A szerb kormány számára nagyon fontos, hogy a Magyarkanizsán átvonuló migránsok emberi körülmények között tartózkodjanak a településen – mondta Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter ma a településen, amikor Pásztor Istvánnal, a Tartományi Képviselőház elnökével megtekintették a magyarkanizsai rendőrség udvarában kihelyezett új konténeregyüttest. Pásztor és Vulin arról is egyeztettek a helyi vezetéssel, hogy Magyarkanizsa külterületén lévő vásártéren kialakítanak a menekülteknek egy pihenőközpontot.

Pár hónapja még szívesen üldögéltek a magyarkanizsai fiatalok a község parkjainak padjain. A migránsok azonban mára kiszorították őket. „Régebben itt ültünk le a parkban. Kis parkban, nagy parkban. Most már, ha le is akarnánk ülni, akkor sincs hely.”

„Én pont arra lakom, ott a parknál, ahol a legtöbben vannak. Én nem nagyon merek járkálni. Eddig még nem volt semmi, de attól én még este félek kijárni.”

A község rendőrállomásán felállított befogadóközpont rég megtelt. Ezen a szűk helyen várakozik az ellenük indított eljárás végéig az a több tucat határsértő, akiket a magyar határrendőrség illetékesei küldtek vissza Szerbiába.

Az áldatlan állapotok megoldására egészségügyi konténereket helyeztek a magyarkanizsai rendőrállomás udvarába. Szépen megágyazott fekvőhelyek, mosdók és illemhelyek várják az idegeneket. A konténerekkel főként a községen átvonuló migráns nők és gyerekek időleges tartózkodását szeretnék megkönnyíteni. Eddig ugyanis a bevándorlók jobb híján a parkokban, közterekben végezték higiéniai szükségleteiket.

Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter: „Ha biztosítunk számukra tusolókat, higiéniai feltételeket, ha biztosítunk gyógyszert és olyan helyet, ahol pihenhetnek, akkor nem lesznek a parkokban. Ha lesz tusolójuk, akkor már nem fogják a parki szökőkutakban mosni a gyermekeiket. Ezzel Magyarkanizsa polgárainak élete visszatérhet a megszokott kerékvágásba, ahogy meg is érdemlik. A migránsok is megérdemlik az emberséget.”

A tartomány és a köztársaság további segítséget ígér, de a probléma egészét nagyon nehéz kezelni. Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Arról beszéltünk, hogy minden lehetséges eszközt mozgósítanak annak érdekében, hogy a probléma, az minimalizálásra kerüljön. Én azt gondolom, hogy ettől konkrétabb ígéretet nem tud adni senki. Az a fontos, hogy folyamatosan oldjuk a problémákat, amik vannak.”

Az illetékesek arról is egyeztettek a helyi vezetéssel, hogy a Magyarkanizsa külterületén lévő vásártéren kialakítanak egy pihenőközpontot, ahová kitelepítenék a községi parkokban éjszakázó migránsokat.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV, Kép Ótos András
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben