Ugrás a tartalomra

Petar Pajić dobitnik Zlatnog Orfeja

Jedan od najuglednijih srpskih književnika današnjice Petar Pajić, dobitnik je književne nagrade "Zlatni Orfej" Saveta 26. književnog festivala "Srpsko pero", koja će mu biti uručena 25. juna u Narodnoj biblioteci u Jagodini.

"Zlatni Orfej" je beogradskom književniku i novinaru dodeljen "za savremeni pečat i trajan doprinos srpskoj kulturnoj baštini". Nagrada se sastoji se od unikatne povelje, novčanog iznosa koji je obezbedila Skupština grada i umetničke slike koju dodeljuje Muzej naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine.

"Odluka je bila jednoglasna", izjavio je Tanjugu predsednik Izvršnog odbora festivala, književnik Bajo Džaković. U obrazoloženju žirija za ovu nagradu navodi se da je Pajić živi klasik srpske poezije.

Petar Pajić je rođen u Valjevu 1935. godine, diplomirao je jugoslovensku i opštu književnsot na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a objavio je više od dvadeset knjiga poezije za decu i odrasle, priča i satiričnih tekstova. Član je Uprave Udruženja književnika Srbije i dobitnik je brojnih književnih nagrada.

Nagrada "Zlatni Orfej" ustanovljena je 2000. godine, a Pajić je 12. laureat.

Ovo visoko priznanje Festivala "Srpsko pero" do sada su dobili Slobodan Raketić, Dragomir Brajković, Ivan Rastegorac, Zoran Bognar, Bratislav Milanović, Srba Ignjatović, Radomir Andrić, akademik Adam Puslojić, Predrag Bogdanović Ci, dr Mićo Cvijetić i Miljurko Vukadinović.

Szerző (Forrás)
Tanjug, B92
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát