Ugrás a tartalomra

Pastor: Odluku o izborima doneću u skladu sa svojom savešću

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da će odluku o raspisivanju izbora doneti u skladu sa svojom savešću, "pa kome se svidi, svidi, a kome ne, šta da im radim". U intervjuu za portal vojvodjanska.rs da ti izbori neće biti prevremeni, jer smo, kako je naveo, i kalendarski u izbornoj godini.

"Kad god da budu održani naredni izbori, da li za nekoliko meseci ili na proleće iduće godine, oni svakako neće biti prevremeni. Za raspisivanje izbora postoji poslednji rok, a to je 90 dana pre isteka mandata saziva, ali do toga, pošto smo u izbornoj godini, može da dođe i ranije", kazao je on.

Na pitanje da li je moguće da pokrajinski izbori budu održani u decembru, za šta se inače zalaže Srpska napredna stranka, rekao je da ne želi da se bavi bacanjem pasulja i gledanjem u sliku koja nastaje nakon što pasulj padne na zemlju.

"Poznato mi je da postoje ta nagađanja – te da će izbori biti održani u decembru, pa u januaru, februaru...Ono što je sigurno je to da će oni biti održani praktično pri kraju kalendarskog četvorogodišnjeg mandata.

U pogledu raspisivanja izbora voleo bih da tom pitanju pristupimo racionalno i da se svi potrudimo oko postizanja dogovora o tome da pokrajinski izbori budu održani istovremeno s lokalnim izborima. Smatram da nema rezona da se razbija čitava politička scena i da se nakon jednih izbora ubrzo krene u kampanju za druge, i da se pri tom neracionalno troši novac i da se bez razloga građanima kidaju živci", kazao je on.

Pastor tvrdi i i da nije bilo pritisaka na njega, niti na njegovu stranku Savez vojvođanskih Mađara da ranije dođe do raspisivanja pokrajinskih izbora

Pastor je naveo i da je tokom mandata aktuelnog skupštinskog saziva bilo "strahovitih vetrova koji su duvali sa različitih strana", odnosno dve-tri situacije koje su nosile u sebi ozbiljnu opasnost od destabilizacije Skupštine.

"Jedna od takvih situacija sasvim sigurno je bila kada se pojavio predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, koji se nenajavljeno i iz vedra neba našao u žiži političke realnosti Srbije. Druga, takođe veoma značajna situacija usledila je nakon odluke Ustavnog suda Srbije o neustavnosti delova Statuta APV a povodom rešavanja veoma složenog političkog problema oko usaglašavanja Statuta s odlukom Suda. Upravo na te situacije sam mislio kada sam rekao da su duvali različiti vetrovi iz različitih pravaca, i uz različite ambicije, ali s ciljem potpunog poremećaja odnosa. I, posmatrajući stvari s tog aspekta, a moram da kažem da je bilo još takvih momenata, postigli smo zadovoljavajući učinak jer smo došli nadomak luke", ocenio je on.

Istakao je, međutim, da je ogroman propust i ove skupštinske većine činjenica da nisu koristili ustavno pravo da iniciraju donošenje zakona i ulaganja amandmana. Takođe, kako je dodao bilo je i propusta u pogledu iniciranja donošenja zakona o finansiranju APV.

"Imali smo jedan odbor koji je bio konstituisan pa nikad nije zaživeo, pa smo imali drugi odbor koji je bio konstituisan i koji je počeo da radi i manje-više je u tom operativnim radu zaokružio značajan deo problematike.

Onda je došlo do smene ministra i taj novi odbor praktično nije uspeo da nastavi rad. S druge strane, kad ste u poziciji rovovskog ratovanja naprosto ne može biti konstruktivnog zajedničkog rada, to je nespojivo.

Prošlog septembra pokušao sam da udahnem život u tu priču, opozicija je došla na te razgovore ali se vlast nije ponela kao dobri Vojvođani – najavili su dolazak pa nisu došli. Ja sam do sada dva put inicirao razgovore o tome šta ćemo da radimo, kako ćemo i možemo li.

Učiniću to još jednom i ako bude otvorenosti ići ćemo kao tome, mada ne mislim da je to realno, a ako ne – obavestiću Vladu o tome pa nek ona s tim nacrtom povlači poteze kakve smatra da su potrebni.

Ovaj Ustav je na snazi dok ne bude bio promenjen, pa tako ostaje obaveza da se pitanje finansiranja Vojvodine uredi zakonom. I to mora da se reši pre promene Ustava jer je to na mnogo dužem štapu. Ako mi budemo propustili tu priliku, ona ostaje narednom sazivu u kojem će verovatno biti izmenjen odnos snaga.

Na kraju krajeva, imamo skupštinsku platformu koja je pregovaračka platforma za donošenje tog zakona, i neko će morati da kaže "ne, to više ne važi", ili će morati da kaže "da, ona delom važi" ili pak da u potpunosti važi", poručio je Pastor.

Szerző (Forrás)
RTV, vojvodjanska.rs
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben