Ugrás a tartalomra

Örüljünk, hogy nők vagyunk!

A VMSZ Női Fórumának Mindennapi hősnőink sorozata Topolyára érkezett

A címben jegyzett felszólítást intézte közönségéhez Bakos Etelka nyugalmazott tanárnő, aki a moderátor szerepét töltötte be a VMSZ Női Fóruma Mindennapi hősnőink elnevezésű sorozatának második, topolyai állomáshelyén, december 9-én este a Vásártéri Otthonban. Az összejövetel társszervezője a topolyai Községi Női Fórum volt.

A Példabeszédek könyvéből (14/1) idézett Bakos Etelka a beszélgetés felvezetőjében, miszerint: Az asszonyi bölcsesség építi a házat!, majd négy Topolya községbeli (el)ismert hölgy portréja körvonalazódott, többek között a következő kérdésekre keresve a választ: Milyen családi közösségben tud kiteljesedni a nő? Tud-e karriert építeni, és hogyan? Hogyan teremt harmóniát magában és családi körében a mindennapokban és ünnepek közeledtével? Az esten, ahol a moderátor által gyermekgyógyász szakorvosként bemutatott dr. Szakmány Major Edittel, a néptáncpedagógus Kisimre Szerda Annával, Radákovity Rozália egészségügyi nővérrel és Slingár Irén falugazdásszal ismerkedhetett meg a közönség, Paul Szikora Erzsébet, a topolyai Községi Női Fórum elnöke, a Női Fórum elnökségi tagja mondott köszöntőt, majd Horváth Noémi, a Női Fórum elnöke üdvözölte az egybegyűlteket:

– A mostani a Mindennapi hősnőink rendezvénysorozat második állomása. Ami már igazolást nyert az első összejövetelt követően is: ez a programsorozat sikerre van ítélve. Elég, ha szétnézünk magunk körül, látjuk, mennyi aktív, tenni akaró hölgy él közvetlen környezetünkben, akikről nem szabad megfeledkeznünk – fogalmazott bevezetőjében, majd hangsúlyozta: ők megbecsülést és figyelmet érdemelnek, sőt, számuk Topolya községben is sokkal több a meghívottakénál, így aztán nem is elég egy-egy körzeti, községi, városi szervezetben egyetlen olyan rendezvényt tartani, amely alkalmával köztiszteletre méltó, a fiatalabb generáció tagjai számára is követendő példaként szolgáló személyiségeket mutatnak be.

Az estet követően lapunknak adott nyilatkozatában Horváth Noémi kifejtette:

– A jelenlévők, köztük nemcsak a nők, hanem a férfiak is, nagyon pozitívan értékeltek. Az utóbbiak elmondták nekem, örülnek, hogy eljöttek, és hallhatták azt, mennyire fontos a hölgyek részére, hogy otthon támogatásban részesüljenek. Úgy gondolom, mindezt tapasztalva elmondhatom: egyik célkitűzésünket immár elértük – mondta az elnök.

A négy megszólaltatott nő arról is bátran vallott, hogyan valósította, valósítja meg a mindennapokban, hogy jól koordinált magánéletében a család, a munka és önnön személyiségük is kiteljesedjen. A beszélgetés során az is kiderült, hogy a hölgyeket számos kapcsolati szál fűzi össze. A szülésznőként végzett és kezdetben ezt a hivatást űző, majd egészségügyi nővérként dolgozó Radákovity Rozália, akit 2015-ben Bácskossuthfalván a falu díszpolgára címmel is kitüntetettek, évekig dolgozott együtt dr. Szakmány Major Edit immár nyugalmazott gyermekgyógyász szakorvossal, aki a közösség számára nemcsak orvosként, hanem intézményvezetőként is szakértelemről és hivatástudatról tett tanúbizonyságot. Edit jelenleg többek között festészettel is foglalkozik, a magyar népi kultúrát a népdaléneklés révén ápolja. Az utóbbi tevékenységet abban az asszonykórusban végzi, amelyet a táncművészeti főiskolát végzett Kisimre Szerda Anna vezet, ki szerencsésnek érzi magát, hiszen a hobbija lett a hivatása, és olyan pár mellett teljesedhet ki, aki szintén él-hal a néptáncért. Kisimre Szerda Anna több településen, több korosztállyal ismerteti meg magyar népi kulturális értékeinket. Többek között a korábban kereskedelmi utazóként is karriert építő, jelenleg falugazdászként tevékenykedő, a civil szférában is aktív háromgyermekes családanya, Slingár Irén gyermekeivel is.

Szerző (Forrás)
SZ. A., Magyar Szó (Fotó: Szabó Anikó)
Többi hír
A következő éveket is a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolatok továbbfejlesztése, fontos projektumok megv
Noha a megalakult szerbiai kormány előtt számos kihívás van, a VMSZ új elképzelések kivitelezésére számít
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját