Ugrás a tartalomra

Oktatás és kultúra a vajdasági magyarság nemzeti identitásának megmaradásáért

Oktatás és a kulturális élet – két terület, amely nélkül nem maradhat meg egy közösség identitása. A vajdasági magyarok fontosnak tartják a hagyományok és őseik ismeretanyagának az átadását.

A kultúra az egyik fogódzkodó, amely segíti a vajdasági magyarság nemzeti identitásának megmaradását. Búrány Hajnalka feladatának tartja a kulturális élet minél színesebbé tételét. Zsűritagként segíti a zentai gyermekek beszédfejlődését és nyelvművelését a szavalóversenyen.

„Nagyon fontosnak tartom a kulturális élet minél élénkebbé tételét, illetve a gyerekeknek a kultúrában való részvételét. Éppen ezért voltak alkalmak, amikor a Női Fórumon belül gyerekeknek szerveztünk különböző kézműves foglalkozásokat” – mondta Búrány Hajnalka, az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének hallgatója. Hajnalka a 60. helyen szerepel a VMSZ képviselőjelöltjeinek listáján. A jövőben magyar tanárnőként kívánja nyelvápolásra serkenteni a diákokat.

Már vagy harminc éve pedagógusként dolgozik az eredetileg állatorvos Sarnyai Zoltán is, aki hat éve a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont igazgatója. Az iskola három pilléren alapszik, amelyek közül a legfontosabb a tudás – vallja az igazgató.

Sarnyai Zoltán a pedagóguskollégák és a diákok körében is népszerű. A VMSZ képviselőjelölt-listáján a 65. helyen induló igazgató közéleti szerepvállalásával is iskolája és általában az oktatás helyzetének javítását igyekszik segíteni.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír