Ugrás a tartalomra

"Oko 30 hiljada žrtava"

U Molu vence položili MNS, DZVM, DSVM, SNS i SVM

Na komemoraciji nedužnim žrtvama iz 1944/45 u Molu su govorili predstavnik Generalnog konzulata Mađarske u Subotici i predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara (SVM/VMSZ).
Konzul Zoltan Plank (Plank Zoltán) je naglasio da su nedužno ubijeni bili žrtva razorne globalne kataklizme. On je broj žrtava, „a grob većine nije ni poznat”, procenio na "oko 30 hiljada muškaraca". Dodao je da se decenijama nije moglo sećati na te žrtve.
Tibor Vilagoš (Világos Tibor), predsednik lokalnog odbora SVM-a je govorio o tome da je sve manje Mađara na ovim prostorima. Naglasio je da se treba moliti da se nikad ne ponovi ništa slično onome iz 1944/45. Vilagoš smatra da je glavni izazov današnjice ostanak na rodnoj grudi.
Balint Pastor (Pásztor Bálint), poslanik SVM u Skupštini Srbije je rekao da oni čija su imena uklesena u mermernu ploču u Molu bili ubijeni samo zato što su bili Mađari. „Oni su mučenici mađarske nacije poput heroja revolucije i borbe za slobodu 1956. godine ili kao mučenici iz Arada (1849), tj. generali i prvi premijer Mađarske”.
Kako izveštava dopisnik "Vajdašag ma", vence su položili konzul Zoltan Plank, predstavnik Mađarskog nacionalnog saveta, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM/VMDK), Demokratske stranke vojvođanskih Mađara (DSVM/VMDP), Srpske napredne stranke (SNS) i SVM.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír
Műhelymunkát tartott a hétvégén a Nefelejcs kézimunkacsoport, amelyen mintegy kilencvenen vettek részt.
A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tevékenységéről