Ugrás a tartalomra

Óhatatlanul "ütközni kell" - Sziveriről Budapesten a KDSZ előadásában

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadását is beválogatták az idei budapesti Kortárs Drámafesztivál programjába. A november 27-e és december 3-a között zajló, tizenhat éves múltra visszatekintő színházi seregszemlére idén olyan fiatal alkotókat hívtak meg, akikben az új magyar színházi generáció legjelesebb képviselőit vélik felfedezni.

Így került a programba a Táborosi Margaréta által rendezett darab, a Sziveri János költő életét és művészetét megidéző Az ember komédiája is, amely ezáltal eljutott a költő nyughelyéül szolgáló városba, hiszen Sziveri János 1990. február elsején, 35 éves korában Budapesten hunyt el.

Vasárnap délután az Atrium filmszínházban félház fogadta a szabadkai színészeket. A nézők között feltűntek Sziveri olyan egykori barátai, mint Reményi József Tamás a Mozgó Világ egykori főszerkesztő-helyettese, Zalán Tibor költő, vagy a korábbi kulturális államtitkár, Szőcs Géza is.

Az előadást követően Kritikus Óra címen közönségtalálkozót szervezett a Színházi Kritikusok Céhe és a Kortárs Drámafesztivál. Miklós Melánia színikritikus kérdéseire Reményi József Tamás és Táborosi Margaréta mellett Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója, Bakos Árpád, a darab zeneszerzője, és Béres Márta színésznő válaszoltak.

Urbántól megtudtuk, hogy korábban már többen megkeresték őt az ötlettel, hogy szívesen rendeznének Sziveriről szóló előadást, de mindeddig visszautasította a próbálkozókat. A darab rendezője pedig elmondta, hogy az ötlet a részéről onnan jött, hogy életében most került abba a helyzetbe, hogy azonosulni tudott azzal a művészsorssal, amit Sziveri végigélt, most válik kézzelfoghatóvá számára a konfliktusok elkerülhetetlensége, vagyis, hogy óhatatlanul „ütközni kell”.

Reményi József Tamás utalt Sziveri magyarországi baráti körére, akik évek óta azon fáradoznak, hogy a vajdasági költő ne vesszen ki a köztudatból, ezért adták ki összes költeményét, szerveztek Szegeden Sziveri-konferenciát és fogadták kitörő örömmel a szabadkaiak előadásának hírét.

Az egyik felszólaló néző számára azért volt érthetetlen az előadás, mert nem ismeri azt a jugoszláviai politikai kontextust, amiben Sziveri alkotott, és ajánlotta a színháznak, hogy tájékoztatókon vázolják a jövőben ezt, az előadás könnyebb befogadhatósága érdekében.

Reményi József Tamás szerint az, hogy a darab Sziveri sarló end kalapács soraival kezdődik, egész érthetően meghatározza a politikai kontextust. Az egykor a Mozgó Világ főszerkesztő-helyetteseként az Új Symposionhoz hasonló boszorkányüldözésen átesett Reményi azt is elmondta, hogy nagyon jó helyszínen játszották a Sziveri-darabot, mert az Atrium filmszínház korábban Május 1. mozi néven működött, így igazán autentikus itt látni azt az a mítoszromboló játékot, amit az előadás teremtett.

Reményi szerint ennek Sziveri örülne a legjobban, hiszen költészetének lényege is az volt, hogy leszámoljon a korszak hamis mitológiájával: „Ráismerne arra, amibe az élete beleroppant” – mondta.

A Kosztolányi Dezső Színház az elkövetkező napokban is marad Budapesten, csak átköltöznek a Bárka színházba. December 3-án 19 órakor a Pass-port – Démonok városa – Szabadka című előadásukat játsszák, másnap 18 órakor pedig a Pass-port – Maga az ördög – Szeged című darabjukat. 19 óra 30-kor beszélgetés következik az alkotókkal, 20 óra 30 perckor pedig a Pass-port trilógia harmadik része, a Pass-port Europe következik.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, lasko
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks