Ugrás a tartalomra

Od sada će nas terati da „duvamo“

Povremene kontrole ne donose uvek rezultate

Laslo Feher: Naglasak treba staviti na poštovanje postojećih pravila, a ne na donošenje strožijih

Saobraćajna policija je uvela novinu u petak: prilikom svake drumske kontrole vozila vršiće se i brzi alko-test bez obzira zbog kakve kontrole, odnosno kakvog prekršaja je policajac prvobitno zaustavio kola.

Kao što je to šef saobraćajne policije u svojoj izjavi za štampu rekao: postoji želja da se policajcima da obavezan zadatak vršenja alko-testa i u slučajevima kada vozila zaustavljaju samo zbog brze vožnje, kontrole sigurnosnog pojasa ili samo rutinske kontrole.

Vlasti u te svrhe koriste takozvane pasivne sonde i ukoliko ovi brzi testovi pokažu prisustvo alkohola u organizmu vozača onda se i klasičnom metodom, aktivnom sondom izvršava merenje nivoa alkohola u krvi.

Ukoliko brzi test ne pokazuje prisustvo alkohola, vozač ne mora ponovno da „duva“. O pooštravanju mera, o efikasnosti ovog koraka i o eventualnim posledicama za „Mađar so“ govori Laslo Feher, inženjer saobraćaja.

- Prema mom iskustvu, za sada se ne primenjuju svuda ove pooštrene mere – i mene su zaustavili pre neki dan, a nisam morao da „duvam“. Pomalo sam skeptičan u vezi ove akcije, delom zbog toga što je jedna stvar alkohol u zadahu, a druga nivo alkohola u krvi, ali bi o tome trebali da govore lekari-stručnjaci, a ne ja.

Feher je rekao da je vožnja pod dejstvom alkohola izvor opasnosti u saobraćaju, ali ovaj prekršaj je prisutniji u određenim periodima u većoj meri.

- Ne možemo reći da su nam putevi stalno puni pijanih vozača. Noćni izlasci, blizina mesta za provod, noćni periodi krajem nedelje, veći praznici i verski praznici iziskuju veću pažnju.

U ovakvim slučajevima mogu se naći, u većem broju, vozači u alkoholisanom stanju na putevima. Ne možemo da govorimo o velikim procentima, ali je pojava primetna – rekao je Feher.

Prema njegovim rečima, agencija za saobraćaj i ministarstvo unutrašnjih poslova procenili su da je sada potrebno obratiti više pažnje, ali iz perspektive stručnjaka on ne vidi razlog za uvođenje pooštrenih mera baš sada, prvog dana oktobra. Ne vidi smisao daljeg pooštravanja mera kao ni povećanje postojećih kaznenih mera.

- Naglasak ne bi trebalo stavljati na dalja poošravanja, nego bismo morali da se koncentrišemo da vozači ispoštuju postojeća pravila i ako tako ne učine, da se ti vozači kazne prema postojećim pravilima.

Kampanje ne donose uvek očekivane rezultate, pojedini ciljevi se čak ni ne ostvaruju: setimo se samo kako su pre godinu dana želeli da ograniče noćnu vožnju, od čega još uvek nema ništa.

Feher je konstatovao da se konstantno mora ukazivati na opasnosti od vožnje pod dejstvom alkohola uz pomoć medija.

Povremeno treba ponoviti i to da se čoveku pod dejstvom alkohola povećava vreme potrebno za reakciju, da ne primećuje okolnosti koje bi bez alkohola sigurno uočio. Neće biti rezultata ako se to govori nedelju dana, a posle, u ključnim periodima niko na to ne ukazuje – konstatovao je Feher.

- Policija bi najviše morala da upozorava na stalnu kontrolu alkohola, kada je period slava i kritičnih manifestacija. U to vreme treba upozoriti ljude da će se stalno vršiti merenje nivoa alkohola.

Petkom i subotom bi policija trebala da kontroliše vozače na parkiralištima većih diskoteka, trebala bi konstantno da kontroliše one koji odlaze. To su mere koje bi mogle doneti prave rezultate – rekao je Feher.

Stručnjak je dodao: time što se stalno svako kontroliše, delimično se usporava i saobraćaj što nije uvek dobro. Opšte je pravilo međutim, da ako se barem u nekoj meri može uticati na vozače da ne sednu alkoholisani u kola, onda se već može govoriti o uspehu.

Laslo Feher je rekao: obično je nepažnja uzrok većine saobraćajnih nesreća i prekršaja, nepromišljenost može izazvati brojne nesreće, a nedavanje prednosti, loše započeto obilaženje takođe spadaju u česte uzroke saobraćajnih nezgoda.

Szerző (Forrás)
Mađar so
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks