Ugrás a tartalomra

Novac i roba stižu sa svih strana

Više od 130 kompanija doniralo sredstva za pomoć poplavljenom stanovništvu

Beograd - Poplave koje od vikenda potresaju Srbiju gotovo nijednu značajnu kompaniju ili njenog kooperanta ili dobavljača nisu poštedele. Uprkos tome, Vlada je odredila rok od dva meseca posle smirivanja situacije u kojem treba da se uspostavi izvoz i proizvodnja dovoljni za ostvarivanje ekonomski bitnih planova za državu, kako je juče rekao ministar privrede Dušan Vujović. Bez obzira na pretrpljene štete, više od 130 privrednih subjekata do juče su pružili materijalnu pomoć ugroženima, bilo u vidu novčanih donacija na namenski račun Vlade Srbije bilo pošiljkama hrane, vode, odeće, sredstava za higijenu i druge robe.

Pomoć za ugrožene građane Srbije i dalje neprestano stiže. Osim brojnih kompanija iz Srbije, pomoć je stigla i iz drugih zemalja, naročito iz regiona, od nevladinih organizacija i građana. Ministarstvo finansija je čak otvorilo i PejPal račun u Briselu preko kojeg se prikupljaju donacije, a preko SMS broja 1003 za samo dva dana je prikupljeno više od 72 miliona dinara.

U akciju pomaganja uključili su se i mobilni operateri, pa je Vip mobajl za 250.000 korisnika sa ugroženih područja obezbedio 60 besplatnih minuta za razgovor i 1GB internet protoka, dok je Telekom Srbija uplatio pet miliona dinara i besplatan pristup Fejsbuku i Tviteru, kako bi se građanima olakšala organizacija pomoći. SBB i njegov vlasnik KKR dali su 25 miliona dinara.

Pomoć je dao i veliki broj kompanija iz prehrambene industrije, između ostalih i Podravka (dehidriranu hranu za decu i paštete za 24.600 obroka), Sunoko (10 miliona dinara), Viktorija grup isto, Karneks (20.000 proizvoda) i MK grupa 30.000 vreća za pesak. Mesna industrija Topola je dala svoje proizvode, a Pekarska industrija AS - Braća Branković je dala 7.000 vekni hleba. Štark je dao nekoliko tona proizvoda, a Neoplanta 10 tona. Knjaz Miloš je dao vodu, Bambi svoje proizvode, a Imlek mleko i mlečne proizvode. Firma Don Don je dala više hiljada vekni hleba.

Hajneken je dao tri miliona dinara, Karlsberg 50.000 evra, a Filip Moris 75.000 dolara, magacinski prostor, 640 komada odeće i 27 tona peska.

Nelt je donirao 10.000 pelena, a Mile Dragić 1.500 komada odeće obuće, prsluka za spasavanje i četiri desantna čamca, a sprema i drugu turu pomoći. Henkel je dao pakete za ličnu higijenu vredne 1,2 miliona dinara, uplatiće novac i dati građevinski materijal za sanaciju.

Naftna kompanija OMV je u ugrožena područja poslala gorivo i namirnice, dok je kompanija EKO Srbija izdvojila 2,5 miliona dinara koji će biti donirani u vidu robe. Petrobart je poslao cisternu goriva Vojsci Srbije, a očekuje se i pomoć asocijacije AVIA, čiji je Petrobart član. Igmin grupa je poslala gorivo i druga sredstva i sprema donaciju građevinskog materijala. Naftahem je poslao gorivo MUP-u Srbije, MOL će u narednim danima dati donaciju, a Standard gas će se uključiti u obnovu razorenih domaćinstava.

Delta Đenerali je dao milion dinara, a Inteza 50.000 litara vode i četiri tone hrane vredne pet miliona dinara i još pet miliona dinara u novcu. Vojvođanska banka je dala hranu vrednu milion dinara i smeštaj za 22 ugroženih na Paliću. Eurobanka je uplatila milion dinara i nastaviće da pomaže. AIK banka je omogućila uplatu pomoći na račun Vlade Srbije bez provizije, kao i Alfa banka i Komercijalna banka, koja je poklonila i vodu u vrednosti od 10 miliona dinara. Rajfajzen je dao 100.000 evra i ne naplaćuje proviziju za pomoć.

Fondacija Ana i Vlade Divac će dati građevinski materijal i pomoći kupovinu novih stada stoke. Fondacija prima donacije preko SMS broja 2112 (cena 100 dinara).

UNS i tviteraši iz organizacije #Kabinet sakupili deset tona pomoći. U akciji su učestvovali i Zlatiborac, Atlantik grupa, Mona, Nektar i Marbo. ASNS je uplatio 200.000 dinara. Humanitarna organizacija ‘’Srbi za Srbe’’, koja okuplja dijasporu, prikupila je preko 100.000 evra u donacijama.

Turistička organizacija Užica obezbedila 100 ležajeva u hotelima i privatnim smeštajnim jedinica. Učestvovali hoteli Palisad depandans, Zlatibor Mona, Olimp, Idila, odmaralište Dunav, Wai Tai, Studentsko odmaralište Ratko Mitrović, konačište T.O. Zlatibor i oko 50 soba u privatnom smeštaju. U Beogradu smeštaj ponudili Hajat, Falkenštajner, Palas, Kristal, Slavija, REks, Hotel N, Oejzis, Bristol i apartmani Kristal kod. Hajat je poklonio i ćebad, jastuke i posteljinu za 50 ljudi, garderobu i hranu za 500 ljudi i još 300 sendviča i vodu za radnike na nasipu na Novom Beogradu.

Republička radiodifuzna agencija odlučila je da 85 emitera sa najugroženijih područja oslobodi plaćanja naknade za emitovanje radio i televizijskog programa. RRA će takođe uplatiti 10 miliona dinara pomoći, a svi članovi Saveta uplatiće jednu mesečnu naknadu.

Nacionalna služba za zapošljavanje je stavila na raspolaganje sva vozila za prevoz ugroženih i spasilaca i sva odmarališta za smeštaj evakuisanih. Zaposleni u NSZ će se odreći i dela svoje zarade u korist pomoći.

Pozivu Privredne komore Srbije i Ministarstva privrede za pomoć odazvali se Nis-Gasprom, Telekom, Bambi, Knjaz Miloš, Imlek, Merkator, DIS, DTD ribarstvo, Henkel, Tigar, Hemofarm, Farmalogist, Lili, Delez, Idea, Galenika fitofarmacija, Univereksport, MK komerc, Lutrija Srbije, Jugohemija, Unitrag Pižon, Nelt i Lasta.

Mekator-S dao 2.300.000 dinara u vodi, konzerviranoj hrani, pelenama i odeći, a Delez 20.000 konzervi tune, 3,5 tona hleba i 10.000 litara dugotrajnog mleka.

Zavod za udžbenike dao je dva miliona dinara i udžbenike.

Francuska humanitarna organizacija „Solidarnost za Kosovo“ obezbedila 570.000 dinara pomoći. Ekipa francuskih volontera dopremila 10.000 pelena, 2.000 litara dugotrajnog mleka, 200 paketa mleka u prahu, 1.000 paketa kašica i mlevene plazme kao i preko 2.000 proizvoda za higijenu. Privremeni organ Kosovske Mitrovice sakupio dva šlepera hrane i odeće.

Svet pokazao solidarnost

Pomoć su uputile i brojne zemlje, među kojima i Azerbejdžan, Rusija, Crna Gora koja je dala veliku pomoć i u ljudstvu i opremi i privatnim donacijama sa raznih strana, Makedoniju koja je takođe sa raznih strana sakupljala pomoć za Srbiju, Belorusija, Slovenija, Euleks, Nemačka, Austrija, Mađarska, Češka, Kipar, Evropska unija i Ujedinjene nacije.

Kako pomoći

Sve zainteresovane firme i pojedinci novac za pomoć ugroženima mogu uplatiti na dinarski račun Vlade Srbije broj: 840-3546721-89, svrha uplate Otklanjanje posledica vanrednih okolnosti - poplave ili na devizni račun broj: 01-504619-100193230-000000-0000. Novac je moguće uplatiti i Crvenom krstu ili na namenske račune grada Beograda, kao i slanjem SMS poruke na broj 1003. Cena poruke je 100 dinara.

 

Szerző (Forrás)
A. V. M., Danas
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP