Ugrás a tartalomra

Nevelés a színpadon

XIV. Vajdasági Suliszínház Fesztivál - döntő

A színházművészet a világ legtöbb országában jelentősnek tartja a gyerekszínjátszást. Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete e nevelési eszköz fontosságát szem előtt tartva, az anyanyelv-ápolási program keretében 14 évvel ezelőtt indította útjára a gyermekszínjátszó csoportok szervezését, majd a Suliszínház Fesztivált. Idén június 3-án, Csókán, a Művelődési és Oktatási Központban szervezte meg a rendezvény döntőjét.

Az ünnepélyes megnyitón Balázs Ferenc csókai polgármester köszöntötte a rendezvény résztvevőit, jelen volt Kiss Tóth Erika, a helyi Móra Ferenc MME elnök asszonya, és Bagdal Julianna, a Jovan Popović Általános Iskola igazgatónője.

Négy színdarabbal léptek fel az elődöntőkön továbbjutott gyermekszínjátszó csoportok. A Jódal Rózsa, Takarics Róbert és Nagy Margit összetételű zsűri döntése alapján a legjobb előadás a ittabéi anyanyelvápolók színjátszó csoportja lett Fáy András: „Varjú és a pávák“ című darabbal. Petes Erzsébet anyanyelvápolási oktató rendezésében az ittabéiak immár másodszor nyerik meg a Sulifeszt fődíját. Első alkalommal 2011-ben vitték el a pálmát, az idén bemutatott állatmese-feldolgozásban a varjú megutálja a saját nemzetségét és idegen tollakkal ékeskedve páva akar lenni. De a pávák letépik a tollait és elkergetik. A főszereplő, Bajusz Géza a színészi alakításért részesült elismerésben.

A VMPE idén két különdíjat is kiosztott a legjobb nevelő hatású előadásokért: az egyiket a szabadkai Horváth Rice Valéria és Blanka, a másikat az adai Raffai Klára magyartanárnő kapta. Horváth Rice Valéria és lánya, Blanka a Jovan Mikić Általános Iskola színjátszó csoportját vezeti. A „Brémai muzsikusok – másképp“ című színdarab a mindig elfoglalt szülő és az elhanyagolt gyermek problémáját jeleníti meg, a dramatizálásért is kitüntették őket. Mészáros Dzsina pedig kisszínészként nyert elismerést.

Az adai Barapart - Cseh Károly Általános Iskola színjátszói pedig Raffai Klára rendezésében „Házi Olvasmányok Másképpen Elmesélve“ című összeállítást mutatták be, ezzel ösztönözve a diákokat olvasásra. A Pál utcai fiúk, A kis herceg, A kárókatonák nem jönnek vissza házi olvasmányokból jelenítettek meg részleteket. Ők a rendezésért és a koreográfiáért is elismerésben részesültek, Fodor István kisszínész pedig a színészi alakításért.

Móra Klára rendezte a kispiaci Október 10. Általános Iskola Amondók csapatának „Az ember élete“ című előadását. A rendezésért és az összjátékért díjazták őket. A darab az emberi élet szakaszait mutatja be születéstől a halálig. Nagy derültséget váltott ki a cucliztatott, pelenkázott baba – egy kamaszgyerek. Komoly téma, gyermeki vidámsággal bemutatva. Fodor Máté lett a negyedik kitüntetett kisszínész a Suligálán.

A döntőn szerepelt gyerekek nem hiába fáradoztak. Augusztusban tizennyolcan mehetnek az Erzsébet táborba, a Balatonra. De bizonyára nagyobb nyereség a Vajdasági Suliszínház Fesztiválon résztvevő gyermekek beszédkészségének, mozgáskultúrájának, érzelmi életének, gondolkodásának fejlesztése, és a színjátszás öröme.

Szerző (Forrás)
nm, Vajdaság Ma
Többi hír